Pandemia și restricțiile impuse pentru evitarea răspândirii coronavirusului par să îi țină pe pensionarii cărășeni departe de stațiunile balenare. După ce, ani la rând, cererea pentru biletele de tratament a depășit cu mult oferta, în 2021, la nivelul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin au fost înregistrate mai puține solicitări decât locurile disponibile.
Pentru anul 2021, Casei Județene de Pensii Caraș-Severin i-au fost repartizate 1.245 de locuri în peste 20 de stațiuni, fiind disponibile bilete de tratament pentru cinci categorii de afecțiuni. Cele mai multe bilete sunt pentru tratarea bolilor cardio-vasculare, în total 552, în staţiunile Buziaş (492), Covasna (56) și Vatra Dornei (4), și pentru tratarea bolilor reumatismale – 548, în staţiunile: 1 Mai (25), Bala (48), Geoagiu (86), Calacea (2), Eforie Nord (10), Felix (133), Băile Herculane (184), Mangalia (10), Ocna Șugatag (12), Amara (12), Neptun (10), Saturn (16). Alte 87 de locuri sunt pentru tratarea bolilor digestive, în Olăneşti (27), Sângeorz (8), Căciulata (40) și Călimănești (12); 56 de locuri sunt în staţiunea Moneasa, pentru tratarea nevrozei astenice, și două locuri la Govora, pentru tratarea bolilor respiratorii. Durata sejurului unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile.
Potrivit datelor prezentate de Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin în cadrul Comitetului pentru Persoane Vârstnice, până luna trecută, la nivelul instituției au fost înregistrate 937 de cereri pentru bilete de tratament. Pentru primele patru serii (lunile martie, aprilie și mai), au fost vândute 107 bilete, iar pentru următoarele trei serii (mai-iunie), 253 de bilete.
„Pensionarii care doresc să meargă în stațiune trebuie să completeze o cerere tip pe care să o transmită Casei Județene de Pensii, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul. Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de criteriile specifice: dacă persoana a mai beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, respectiv categoria și cuantumul venitului”, precizează directorul instituției, Dorin Brăilă.
Conform prevederilor legale, pot beneficia de tratament balnear, în baza acestor bilete de tratament, pensionarii, asigurații sistemului public de pensii și beneficiarii de drepturi stabilite în baza unor legi speciale care dovedesc existența unei afecțiuni medicale ce necesită tratament balnear. În unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2021 este asigurat un număr de maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe 17 serii de trimitere.
Sursă foto: FB Bacolux Diana Resort Băile Herculane