Câte firme din Caraș-Severin și-au trimis salariații în șomaj tehnic?

Până ieri, 6 aprilie, din 34.000 de cereri la nivel național, doar 370 de agenți economici din Caraș-Severin au solicitat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă decontarea banilor acordați pentru trimiterea în șomaj tehnic a angajaților cu contracte suspendate din cauza pandemiei de COVID-19. 

Întrebată de resita.ro care este situația în Caraș-Severin cu privire la suspendarea de către agenții economici a contractelor individuale de muncă din cauza măsurilor anticoronavirus luate la nivel național, conducerea AJOFM ne-a explicat că încă nu se poate vorbi despre cifre bătute în cuie.

„Începând cu data de 1 aprilie au fost depuse la AJOFM Caraș-Severin un număr de 370 de solicitări din partea agenților economici pentru decontarea sumelor aferente șomajului tehnic, pentru un număr de peste 1700 de angajați cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52, alin. (1), lit. c), din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Solicitările au fost transmise atât pe adresa de email dedicată în acest sens, cât și prin intermediul platformei aici.gov.ro, documentele fiind în curs de procesare în vederea decontării sumelor”, ne-a declarat ieri Mihaela Iovanovici, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Din numeroasele emailuri primite de AJOFM, multe au fost expediate greșite. De exemplu, cele pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF) și profesii liberale (PF). Tuturor acestor solicitanți li s-a explicat că trebuie să se adreseze Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Alături de societățile comerciale, doar PFA-urile care au angajate persoane cu contracte individuale de muncă sunt îndreptățite să se adreseze AJOFM pentru șomajul tehnic.

La nivel național, ANOFM avea ieri înregistrate 34.000 de solicitări de la companii, pentru un număr de 298.000 de angajați, a declarat în ședința de Guvern de ieri Violeta Alexandru, ministrul Muncii. „Cererile sunt acum în prelucrare, în așa fel încât, când avem rectificarea bugetară, ceea ce se va întâmpla foarte curând, să se și proceseze plățile”, a specificat Violeta Alexandru.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite