Câte teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19 s-au făcut în Banat și câte teste mai sunt disponibile

Aflați în plină pandemie de COVID-19, numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a stagnat în ultima perioadă în vestul țării, iar Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara este campion național la pacienți vindecați.

Același spital este singura instituție sanitară care face testele de coronavirus din vestul țării! Cu completarea că Spitalul privat Regina Maria din Timișoara face și el acest tip de teste, însă doar pacienților proprii. Cu alte cuvinte, toate probele recoltate de la suspecții de coronavirus din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș ajung pentru analiză la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Potrivit unei investigații jurnalistice a publicației Dela0.ro și a jurnalistului Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media, până în 18 martie Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a folosit 894 de teste de coronavirus. Autoritățile au anunțat achiziții intense de teste de coronavirus, dar aceste teste încă n-au ajuns în teritoriu. „În fine, Spitalul de Infecțioase din Timișoara, care a făcut până în prezent 894 de teste, mai are în stoc 407. Conform datelor obținut și compilate de Dela0.ro, șase dintre centrele și institutele care testează ar avea o capacitate maximă de testare de 1.170 de probe pe zi, pe care nu o ating însă în practică. În tot acest timp aprovizionarea spitalelor cu cele 10.000 de teste aflate în posesia Unifarm, operațiune anunțată de autorități de pe 14 martie, nu a avut loc nici până acum”, scriu jurnaliștii în ancheta publicată.

Trebuie adăugat că, potrivit procedurii din România, nu sunt testați decât pacienții veniți din zonele roșii și care sunt simptomatici, adică doar cei plasați în carantină, dacă prezintă simptome. Adică da, cei care sunt în autoizolare nu sunt testați decât dacă au fost contacți direcți ai unor persoane care au fost confirmate cu coronavirus. Astfel, după 14 zile de autoizolare se consideră neinfestați și pot să-și reia viața normală dinainte de izolare.

Persoanele care au fost contacți direcți sunt duse, de regulă, în spații speciale de carantină, amenajate de autorități cât mai aproape de localitatea de domiciliu, asta pentru ca familia să se poată deplasa ușor și să le poată asigura cele necesare, asta deși Instituția Prefectului și DSP le asigură o minimă igienă și trei mese printr-o firmă de catering. Persoanele deja pozitivate cu coronavirus sunt transportate, însă, la Spitalul de Infecțioase din Timișoara, unde sunt testate regulat, de mai multe ori și apoi externate, după mai multe teste negative. După externare, aceștia nu sunt liberi, ci ei sunt obligați să rămână în autoizolare la domiciliu alte 14 zile, abia apoi putând să-și reia viața fără probleme.

Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, spune ce trebuie să faceți dacă bănuiți că ați luat virusul contagios: „Să sune de acasă medicul de familie, să stea mai mult acasă mai ales în această perioadă, să sune la medicul de familie și după aceea să fie sfătuit. Și, dacă chiar se simte foarte rău, să ajungă, după cum știți, la unul din cele două spitale din județ, la acele corturi instalate acolo, tocmai pentru a se elimina posibilitatea ca cineva infectat cu coronavirus să ajungă în zona unde de obicei sunt tratați cei cu boli acute”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite