Cea mai scurtă zi din an. Ora de vară, din 28 martie până la 31 octombrie

Mâine, 28 martie, va fi cea mai scurtă zi din anul 2021. La noapte, România trece la ora de vară.

În majoritatea ţărilor europene, ceasurile sunt date cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 martie 2021, odată cu trecerea la ora de vară. Astfel, în România, ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Orarul de vară se va aplica timp de șapte luni, respectiv în perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie, 28 martie 2021, şi ultima duminică a lunii octombrie, 31 octombrie 2021. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trecem mâine, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

Nu toate statele folosesc în acest moment ora de vară, iar perioada nu este aceeaşi în toate care recurg la schimbarea orei. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Sursă: stirileprotv.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite