O activitate care ar putea aduce în zona Băile Herculane sute de turiști din întreaga Europă a primit aviz negativ din partea conducerii Parcului Național Domogled – Valea Cernei. Este vorba despre amenajarea unui traseu de via ferrata, propus în aria naturală protejată a parcului.
Traseele de via ferrata sunt trasee montane dotate pe întreaga lor lungime cu structuri metalice – trepte de fier, sufe metalice, pitoane, poduri suspendate, etc. – care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare cu cele de alpinism. Pentru începători, acestea se recomandă să fie parcurse cu sprijinul unor ghizi profesioniști.
Via Ferrata de Herculane
Doru Coșei și Cătălin Șutoi au inițiat un proiect pentru construirea primului traseu de via ferrata la Băile Herculane. Astfel de trasee există în toată lumea, în parcuri naționale și arii protejate, acest gen de turism fiind considerat unul de nișă care ia o amploare tot mai mare.
„Alături de prietenul meu Cătălin Șutoi, președintele clubului sportiv prin care inițiem aceste proiecte și proprietarul a două firme de turism de aventură și teambuilding, în unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Germania, omul care ne-a construit din fonduri proprii refugiul «Casa de Foc» din Munții Cernei, ne-am apucat de treabă și am scris proiectul Via Ferrata Herculane. Acest proiect urma să fie realizat în zona peretelui de sub Crucea Albă (zonă aleasă de către domnul Galescu Cornel, alpinist profesionist de renume, omul care ne sprijină efectiv și ne consiliază în acest proiect), perete pe care sunt diverse trasee de cățărare, mai puțin întreținute, materialele cu care sunt asigurați alpiniștii în perete nu mai corespund de mult timp normelor de siguranță”, arată Coșei.
Deși proiectul are sprijinul Primăriei Băile Herculane și al Consiliului Județean Caraș-Severin, conducerea Parcului Național Domogled – Valea Cernei a dat aviz negativ. „Am depus documentația pentru a fi avizată de către administrația Parcului Domogled – Valea Cernei, cu gândul că nu vom întâmpina nici o problemă, chiar dacă zona respectivă, deși se afla la o distanță mică de oraș, este cuprinsă în zona de protecție a parcului, știind că în urma cu două luni a fost avizat un proiect identic în zona peretelui Amfiteatru. Surpriza, însă, a venit din partea Parcului, unul din motive fiind «PUNEREA ÎN PERICOL A TURIȘTILOR», iar altul fiind deranjarea «STÂNCĂRIILOR» (piatră seacă), zona noastră fiind împânzită de poligoane pentru alpiniști, sau că aglomerăm potecile și aducem prea mulți vizitatori. Din păcate, Parcul Național Domogled – Valea Cernei ne-a îngrădit stațiunea și promovarea ei din punct de vedere al bogățiilor pe care ni le oferă natura”, mai spune Doru Coșei.
Recomandare pentru alt traseu
L-am contactat pe Ioan Gașpar, directorul Parcului Național Domogled – Valea Cernei, pentru un punct de vedere. Acesta spune că un astfel de traseu ar avea impact major asupra zonei. „Avizul a fost dat în baza hotărârii Consiliului Științific. Nu administrația parcului a fost împotrivă, sunt niște oameni de știință care fac parte din acest consiliul științific, care au hotărât în unanimitate să nu se facă acest traseu din mai multe motive. În primul rând, legislația nu permite așa ceva. În zona de protecție integrală nu se fac amenajări sau lucrări, construcții până la urmă. Zona respectivă este încă o zonă virgină, dezvoltând acolo în zonă sigur că impactul va fi unul major. Există deja un traseu care permite să te bucuri de frumusețile din zonă și să ajungi la Crucea Albă și la Pinul Negru de Banat, mergând pe traseul turistic. După cum era făcută cererea și solicitarea, administrația parcului urma să aibă în grijă acest traseu. Noi nu putem asigura echipament și oameni, să stăm, să avem grijă, să nu se întâmple accidente pe acest traseu. Cam astea sunt argumentele, care au dus la avizul nefavorabail. Le-am spus să vină cu altă solicitare, în altă zonă, pentru a o putea analiza din nou în Consiliul Științific”, a declarat Ioan Gașpar pentru reșița.ro
Traseul respins există deja ca rută de alpinism clasic
Cunoscutul alpinist Cornel Galescu, cel care a ajutat la stabilirea traseului, spune că ar fi o greșeală blocarea acestui proiect. Galescu subliniază că există astfel de trasee în foarte multe dintre parcurile naționale din întreaga lume. „Eu cred că e o greșeală. Linia traseului eu am propus-o, în ideea de a crea un deranj cât mai mic parcului. Și, când spun asta, mă refer la faptul că pe linia respectivă a existat și există deja un traseu de alpinism clasic, făcut de profesorul Eugen Seracin, în perioada anilor ’70. Practic, via ferrata poate fi văzută și ca o modernizare a vechiului traseu. E ca și cum ai pune asfalt pe un drum vechi, de țară. Din punctul meu de vedere, e o rea-voință, un aspect subiectiv, care nu are nicio legătură cu situația din teren. Sunt atâtea parcuri în Europa, mult mai stricte, unde aceste trasee sunt permise, sunt rețele întregi de via ferrata. Aici picăm în sfera absurdului. Cred că ar fi o mare greșeală, pentru că la Herculane există cea mai mare faleză de calcar și există cel mai mare potențial de amenajare. Practic, ucizi un segment de viitor!”, ne-a declarat Galescu.
Doru Coșei, inițitorul proiectului, consideră că motivele pe care le aduc cei de la parc sunt puerile. „Noi nu intrăm în zone virgine sau în zone unde nu există deja activitate. Zona propusă de noi este în imediata apropiere a orașului, la 200 de metri de stradă. Când am inițiat acest traseu, i-am invitat și pe cei de la parc. Ei au avut, la acea întâlnire, trei reprezentanți. Ar fi putut să ne spună atunci că nu se poate! Mai departe, noi avem un precedent, în care un al club a depus o simplă cerere, fără un proiect, fără nimic și le-a fost dat avizul, fiind similar proiectului făcut de noi. Vrem să realizăm lucruri bune pentru Herculane. Pe banii noștri am făcut alte proiecte prin care am renovat foișoare pentru turiști”, spune Doru Coșei, care speră într-o reanaliză, din partea celor de la Parcul Național Domogled – Valea Cernei, și un aviz pozitiv pentru via ferrata.
Sursă foto: adventurecenter.ro