Cel mai mare muzeu al mineritului din România prinde contur la Anina. Se lucrează la restaurarea Ansamblului Puțului I

 

Închisă în 2006 în urma unei explozii în care au murit șapte mineri și care a pus capăt unei activități de peste 200 de ani, Mina Anina – una dintre cele mai adânci mine din Europa – va fi redeschisă. În ea nu vor intra, însă, ortacii în căutarea cărbunelui, ci turiștii pentru a vizita Ansamblul Puțului I, care va fi transformat în cel mai mare muzeu al mineritului din România.

 

„Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina”, proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a demarat în 2017, iar la sfârșitul anului trecut a intrat în faza de execuție efectivă a lucrărilor la finalul cărora fosta mină va fi transformată în muzeu. Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest anunță că, în momentul de față, proiectul înregistrează un progres de 49,34%, iar stadiul valoric al lucrărilor este de 46,33%.

 

În prezent, se lucrează la restaurarea, conservarea și reabilitarea monumentelor care compun Ansamblul Puțului I. Este vorba despre clădiri, Puțul I și Mașina de extracție cu aburi „Marișca” – așa cum o alintau ortacii – care este singurul utilaj rămas din vechea mină și care face parte din aceeași serie a mașinilor care au funcționat pe Titanic. Proiectul, în valoare totală de peste 15.000.000 de lei, dintre care 14.500.000 de lei sunt sume nerambursabile, mai prevede și amenajarea și dotarea monumentelor în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina, precum și promovarea noului muzeu.

 

„Anina, orașul din Caraș-Severin care a cunoscut o perioadă de prosperitate cu ajutorul mineritului, încearcă să se reconvertească într-un oraș al turismului, cu ajutorul fondurilor europene. Fosta mină, ridicată acum două secole, va deveni un punct de atracție pentru vizitatorii Banatului Montan. Conform proiectului, noul obiectiv va deveni un adevărat motor pentru dezvoltarea orașului și se dorește un model de bună practică pentru celelalte zone miniere ale Regiunii Vest”, transmit reprezentanții ADR Vest.

 

Ansamblul Puţului I Anina se află în proprietatea Primăriei Anina din 2015, când a fost cumpărat de la lichidator, tocmai cu scopul de a fi transformat în muzeu.

 

 

Sursa foto: ADR Vest

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available