Tabăra de literatură de la Poiana Mărului, un eveniment de excepție

 

Asociația Ecouri Culturale, în parteneriat cu Primăria Comunei Zăvoi, a organizat în perioada 10-12 septembrie 2021, la Pensiunea Cara, o nouă ediție a deja tradiționalei tabere de literatură din Poiana Mărului. Gazdele, reprezentate de Cîrdei Dorel, primarul comunei Zavoi, și de scriitorii Vicu Cojocaru, Nicolae Preda, Firuț Mihuț, au create condiții excelente pentru reușita unui eveniment remarcabil, care a excelat prin diversitatea evenimentelor literare.

 

Acțiunea a început cu o prezentare a revistelor „Reşiţa literară”, de către Radu Cernătescu, „Actualitatea literară”, care apare la Lugoj, prezentată de Nicolae Silade, și „Arcadia”, din Anina, despre care a vorbit Mihai Chiper. În seara zilei de vineri, 10 septembrie, s-a continuat cu recitaluri de poezie şi muzică. Scriitorii prezenți citind din creaţiile proprii, pe ritmurile de chitară ale cantautorilor Didina Curea, Costel Popa, Cristina Zaharia și George Popovici.

 

Activitățile literare au continuat sâmbătă cu prezentarea cărților „Lumina nopţilor înstelate”, „Decembrie de foc” şi „Ochiul de veghe”, scrise de Marian Apostol, „Poemele de la Aethris”, de Ela Jakab, „Ecou – Amară reinserție”, de Ioan Kaleve, „Baraj”, de Marcu Mihail Deleanu, „Dincolo de timp”, autor Monica Camelia Cornea, „Umbra Ceasornicarului”, de George Schinteie, „Ani erotici” și „Patria mea Atlantida”, de Daniel Mariș, „Singurătatea la Picnic”, de George Popovici, și „Risipire”, de Mihai Firuț. De asemenea, scriitorul Firuţ Mihuţ a prezentat periodicul „Glasul Voislovei”. Au urmat discuții încinse, dar constructive și savuroase în același timp, cu privire la aparițiile editoriale prezentate.

 

 

Momentelor de literatură le-au fost intercalate scurte vizite de cunoaștere a unor obiective importante din mirifica poiană a mărului. S-a vizitat Mânăstirea Poiana Mărului, unde l-au întâlnit pe arhimandritul Casian Ruşeţ, amenajarea hidroenergetică Bistra Lac, amplasată în Bazinul superior al Bistrei Mărului, căruia scriitorul Nicolae Preda, în calitatea sa de specialist în lucrări hidroenergetice care a lucrat la construcția acestui baraj, i-a făcut o prezentare completă, din care răzbăteau un puternic fior de mândrie și infinite nostalgii.  S-a mers apoi în vizită la Fabrica de bere artizanală „Scorilo”, unde după o complexă și atractivă prezentare a procesului de fabricație, făcută de maestro berar Mihai Schelean-Şomfelean, a urmat o degustare a excelentei beri produsă în fabrica de la Poiana Mărului.

 

 

Una peste alta, se poate vorbi despre o reușită deplină a unui eveniment cultural care a reușit să strângă la Poiana Mărului scriitori din diverse localități ale țării. Au răspuns prezent invitațiilor făcute de organizatori: Daniel Luca, Nicolae Toma, Camelia Cornea, George Schinteie (Timișoara), Ion Oprișor, Nicolae Silade, Emilia Jakab, Remus Valeriu Giorgioni, Mihai Ursulescu (Lugoj), George Popovici (Făget), Daniel Mariș, Daniel Marian (Deva), Marcu Mihai Deleanu, Costel Stancu, Tim Rupa, Marian Apostol (Reșița), Ioan Kaleve, Nicolae Preda, Firuț Mihuț, Vicu Cojocaru, Valentin Văran (scriitori de pe Valea Bistrei). Acestora li s-au alăturat cantautorii Didina Curea, Costel Popa, Cristina Zaharia, care împreună cu George Popovici, cantautor și poet, au avut o contribuție foarte importantă la reușita acestui eveniment.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite