Cercetători clujeni la Reșița. Lansare de carte la Muzeul Banatului Montan

 

Trei volume de cercetare istorică aparținând unor tineri cercetători care activează în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca vor fi prezentate, astăzi, 22 iunie, la Reșița, în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Banatului Montan.

 

„Microistorii din Dacia Romană”, „Clujul universitar și lumea academică germană” și Servitorii statului. Funcționari, funcții și funcționarism în România modernă (1830-1948)” sunt cele trei volume ce vor fi lansate, astăzi, la ora 13, la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

 

„Microistorii din Dacia Romană”, aparținând cercetătoarei Rada Varga., este un volum de viață cotidiană, cu informații despre locuitorii Daciei antice extrase din diferite tipuri de surse sau izvoare istorice: din texte literare sau epigrafice dar și din artefacte arheologice. „Pentru Dacia, textele literare care s-au păstrat se referă mai ales la momentele de cotitură din istoria provinciei – respectiv cucerirea şi integrarea în Imperiu, episoade din războaiele marcomanice, precum şi părăsirea sa -, dar oferă puține detalii despre oamenii de rând”, explică managerul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.

 

„Clujul universitar și lumea academică germană”, cel de-al doilea volum prezentat la Reșița, a fost editat în cadrul Liniei de studii în limba germană a Universității Babeș-Bolyai la împlinirea a 25 de ani de la înființare, fiind îngrijit de Florin Nicolae Ardelean, Emilia Cismaș, Ovidiu-Emil Iudean, Józef Lukács.

 

Cel de-al treilea volum, „Servitorii statului. Funcționari, funcții și funcționarism în România modernă (1830-1948)”, volum colectiv coordonat de Judit Pál, Vlad Popovici și Andrei Florin Sora, disecă istoria administraţiei şi a funcţionarilor publici în România secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. „Acest segment al cercetării istorice, istoria administraţiei, a devenit o componentă interesantă și în cercetarea altor domenii, precum științele politice, științele administrative sau antropologia. Elitele politice şi administrative, precum și relaţiile care se creează între cetăţeni și funcționari sunt obiect de studiu în acest volum iar cercetătorii au reușit să faciliteze înţelegerea transformărilor societăţii româneşti şi, concomitent, să ofere explicaţii privind probleme actuale ale administrației românești”, precizează Livia Magina.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available