Ciolacu, desemnat premier de către Iohannis. „Nu am niciun interes să trag de timp”

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi că vineri, 26 mai, își va depune mandatul, iar președintele Klaus Iohannis a declarat că, astfel, rotația guvernamentală s-ar putea încheia marți, 30 mai.

 

„Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus astăzi prim-ministrul Nicolae Ciucă, în fața jurnaliștilor din județul Argeș. Câteva ore mai târziu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele României a afirmat că procedura de învestire a echipei guvernamentale conduse de liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să se finalizeze în data de 30 mai.

 

„După părerea mea, calendarul inițial al rotației, cum se numește, sau al rocadei, poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și, în varianta optimală, ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii (din educație, n.r.) cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, stabilitatea generală în România fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie în contextul crizei create de atacul Rusiei asupra Ucrainei, de problemele din energie, de ambițiile noastre de tranziție verde.

Imediat după ce se inițiază procedura, adică imediat ce premierul își depune mandatul, voi iniția următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și nu am niciun interes să apară sincope și incertitudini. Această rotație trebuie să se desfășoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, «sticlă», fiindcă oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care și-a însușit-o Coaliția de la bun început, se pune în practică și mergem mai departe”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Până la această oră, liderii Coaliției nu au reușit să ajungă la un numitor comun privind împărțirea portofoliilor ministeriale. Ultima variantă vehiculată este că Guvernul Ciolacu va avea 18 ministere: câte opt vor reveni PSD și PNL, iar două – UDMR. Rotația guvernamentală s-ar produce sută la sută doar la nivel de premieri și vicepremieri, în timp ce unii miniștri se vor regăsi și în noua formulă a Executivului. Printre aceștia, cărășeanul Sorin Grindeanu, la Transporturi.

 

UPDATE – 26 mai 2023 

La loc comanda! Premierul Ciucă, pe loc repaus

 

Sursă foto: Agerpres

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite