Firma lui Remus Rof, investigată de Consiliul Concurenței. „Cartel” de 9 companii – specializat în trucarea de licitații?

 

Nouă societăți comerciale, dintre care două din Caraș-Severin, se află în prim-planul unor investigații desfășurate de Consiliul Concurenței, fiind suspectate că au participat la trucarea licitațiilor pentru lucrări de întreținere a drumurilor, organizate de CNAIR prin direcţiile regionale de drumuri şi poduri din Constanţa, Braşov, Bucureşti şi Timişoara.

 

Consiliul Concurenţei a demarat investigaţii la companiile participante în cadrul licitaţiilor organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis astăzi agenției AGERPRES, este vorba despre două investigaţii privind posibile trucări ale licitaţiilor organizate de CNAIR, prin Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, Braşov, Bucureşti şi Timişoara, pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreţinere a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi aflate în administrarea acestor direcţii.

 

În acest context, autoritatea de concurenţă precizează că are indicii că firmele şi-ar fi coordonat politicile comerciale astfel încât să îşi împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de direcţiile regionale de drumuri şi poduri. Astfel, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de cele două investigaţii: Oyl Company Holding AG SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Autoprima Serv SRL. Saga Infrastructură SRL, Trecon Logistic SRL, Tredeco Holding SRL, Data Capture SRL, Geo Drumuri Banat SRL şi CLR-Denis Montaj SRL.

 

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, notează sursa citată. Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, menţionează autoritatea de concurență.

 

Ultimele două firme din lista făcută publică de Consiliul Concurenței sunt din județul Caraș-Severin: Geo Drumuri Banat SRL este din Buchin, iar CLR-Denis Montaj SRL își are sediul în Dognecea și aparține familiei primarului Remus Rof, președintele PSD Reșița. CLR-Denis Montaj, după cum se știe, a obținut și contracte pentru reparații și deszăpezire drumuri județene în Caraș-Severin în timpul administrației Hurduzeu, fiind acuzată în repetate rânduri de către Romeo Dunca, actualul președinte al Consiliului Județean, că este o firmă de casă a pesediștilor, favorizată de fosta conducere a Direcției de Drumuri Județene. Potrivit Registrului Comerțului, firma din Dognecea a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în anul 2019 – 17,8 milioane de lei. În 2021, după pierderea alegerilor pentru CJ de către PSD, a coborât la 5,1 milioane lei, iar în 2022, deci după revenirea PSD la guvernare și instalarea lui Sorin Grindeanu în fruntea Ministerului Transporturilor, a urcat la 8,5 milioane lei.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite