Clinica de recuperare oncologică „Nera” poate primi pacienți. Saloanele și camera hiperbară au fost finalizate

La 10 ani de la punerea pietrei de temelie, astăzi, 15 octombrie, a avut loc recepția lucrărilor realizate de Compania Națională de Investiții la prima clinică de recuperare oncologică din țara noastră, construită în județul Caraș-Severin, la Slatina-Nera. La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, cel al Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Clinica „Nera” este o inițiativă public-privată a Fundației „Sfânta Irina”, înființată de profesorul Pavel Chirilă, originar din Slatina-Nera. Lucrările la Clinica de recuperare oncologică, care încorporează și un centru de cercetări medicale, ar fi trebuit finalizate în 2016, însă finanțarea, care a fost asigurată din fonduri europene și guvernamentale, precum și din donații, s-a derulat cu sincope, existând perioade lungi de timp în care la Slatina-Nera nu s-a întamplat nimic.

Astăzi, au fost recepționate lucrările la Spațiul clinic care se adresează bolnavilor de cancer și leucemie, aflați în stadii incipiente ale bolii, care vor fi tratați pe baza unui plan personalizat de tratament. Practic, odată cu finalizare acestui spațiu, care cuprinde trei clădiri pentru pacienți cu câte 15 unități de cazare, prevăzute cu cameră, grup sanitar și hol în fiecare modul, și o cameră hiperbară, Clinica de recuperare oncologică „Nera” poate deveni funcțională.

„Am început acest proiect acum 10 ani și atunci nu puteam să îmi închipui cu adevărat că vine vremea în care e finalizat. Aici era o pustietate, dar acum se vede că se poate. Nu îmi imaginam atunci că vor veni atâtea oficialități să dea o binecuvântare acestei opere. Sunt convins că de-abia de aici încolo începe o luptă adevărată cu cancerul. Este nevoie de asemena proiecte în toată țara”, a afirmat inițiatorul acestui proiect, profesorul Pavel Chirilă.

„Ceea ce s-a clădit aici este un vis vechi care, iată, prinde aripi și această clinică va fi acel loc în care oamenii pot spera și pot să se vindece. Vom susține ameliorarea legislației astfel încât să încurajăm acest gen de investiții”, a declarat la rândul său ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„Acest complex, prin adăugarea celor trei capacități de cazare cu 45 de locuri și a camerei hiperbare, devine un centru complex de tratare a patologiei oncologice în stadiile incipiente, ușoare, precum și a leucemiilor. Eu sper ca pe măsura evoluției acestui complex să avem o capacitate și mai mare. Patologia oncologică rămâne în atenția Ministerului Sănătății și avem toată deschiderea pentru acordarea avizelor care mai sunt necesare”, a subliniat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Referitor la camera hiperbară, care este piesa de rezistență a Spațiului clinic, profesorul Pavel Chirilă a explicat că aceasta „este utilizată la oxigeno-terapia hiperbară, care constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient, acesta stând într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică, pentru a-i crește, astfel, nivelul oxigenului din sânge și care contribuie la refacerea țesuturilor mai repede decât în mod normal”.

În cadrul Clinicii de recuperare oncologică „Nera”,  pe lângă asistență medicală specializată, pacienții și familiile acestora vor beneficia și de asistență socială, consiliere psihologică și spirituală. Lucrările la Spațiul clinic au fost finanțate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, valoarea acestora fiind de aproximativ 17,2 milioane de lei.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite