CNS Cartel Alfa: „Ignorarea în continuare a problemelor cetățenilor va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului și revolte sociale imprevizibile”

 

Într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidențiale, partidelor politice parlamentare și Guvernului României, astăzi, 7 octombrie, de Ziua Internațională a Muncii Decente, CNS Cartel Alfa atrage atenția că, pentru evitarea colapsului economic și social, clasa politică trebuie să își calibreze acțiunea pe nevoile cetățenilor.

 

„Cu ocazia zilei de 7 octombrie, Ziua Internațională a Muncii Decente, vă reamintim că această nouă criză cu care suntem confruntați, de o gravitate de care pare că nu sunteți conștienți, este consecința directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteți responsabili) de agenda cetățenilor și a societății în ansamblul său.

Criza din sănătate, determinată de valul patru al pandemiei, putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior și prin resurse alocate judicios, așa cum am indicat alături de federațiile sindicale din domeniu. Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din păcate cu multe victime umane. În același timp, culpabilizarea populației și a lucrătorilor esențiali, singura redută în lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți și societate.

Criza economică, pornind de la restricțiile aberante și măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor la energie a dus la continua precarizare a cetățenilor. Deși știați că nu sunt întrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu? Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetățeanului, dar și a agenților economici, care își pierd competitivitatea, cu toate consecințele, inclusiv pierderea de locuri de muncă.”, se arată în preambulul scrisorii deschise a CNS Cartel Alfa.

 

Deciziile incoerente ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, luate pe considerente politice și neaplicate unitar, spun sindicaliștii, au creat haos și au amplificat neîncrederea cetățenilor: „Astfel, ultimele decizii, la fel de perplexante și iraționale ca și cele anterioare, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestațiile în aer liber la maxim 100 de persoane, cu condiția suplimentară să fie și vaccinate sau trecute prin boală! Școlile sunt menținute deschise FĂRĂ măsuri adecvate de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă, în raport cu situația fiecărei familii.”

 

Amintind că încă de la începutul anului au semnalat că există o criză socială și că au solicitat în mod repetat președintelui Klaus Iohannis, pe toate căile și inclusiv prin acțiuni de stradă, îndeplinirea obligațiilor constituționale de mediere a conflictului social, liderii Cartel Alfa constată că nici în criza actuală „președintele nu este orientat către îndeplinirea rolului conferit de Constituție, fiind rupt de problematica cetățeanului și doar preocupat de rezolvarea unor interese politice”.

 

Având în vedere situația epidemiologică, rata de infectare din acest moment, precum și reglementările în vigoare, Cartel Alfa anunță că, în cadrul Comitetului Confederal al confederației, s-a decis suspendarea protestului programat pentru data de 7 octombrie. În schimb, sindicaliștii spun că sunt pregătiți ca, indiferent de guvernarea care va veni, să reacționeze la nefocalizarea acțiunii guvernului față de prioritățile lucrătorilor:

  • Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social 62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile și reașezarea salariilor corect în funcție de calificări, pregătire și experiență;
  • Stoparea creșterii aberante a prețurilor la energie prin plafonarea imediată a prețurilor, așa cum au făcut mai multe țări europene;
  • Aplicarea integrală a Legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public;
  • Pensii echitabile, aplicarea legii prorogate.

 

„Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună oamenii pe primul loc, așa cum Președintele României s-a angajat la nivel European și internațional. Atragem atenția că a continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal și partinic va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului și revolte sociale imprevizibile și greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilitatea necesară progresului economic și social.”, conchid reprezentanții CNS Cartel Alfa, în finalul scrisorii deschise.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite