Cod galben de inundații în Caraș-Severin

Ploile de aseară și din cursul nopții au dus la creșteri de debite pe mai multe râuri din Caraș-Severin și Timiș, anunță Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat). 

Pe râul Bârzava, la stația hidrometrică (s.h.) Gătaia s-au înregistrat precipitații totalizând 127,3 l/mp, iar pe afluentul său, râul Fizeș, la s.h. Tirol, precipitațiile au totalizat 88,1 l/mp. La ora 7.00, creșteri de debite și niveluri au fost semnalate doar pe râul Fizeș, acesta fiind pe cod galben de inundații, fiind depășită cota de atenție.

Pe râul Ciornovăț, afluentul râului Caraș, precipitațiile de 77,5 l/mp, înregistrate la s.h. Comorâște, au dus la creșterea nivelului și al debitului râului Ciornovăț, în această dimineață fiind în cod galben de inundații, având cota de atenție depășită. „În alte bazine hidrografice, deși au fost precipitații abundente, momentan nu sunt înregistrate depășiri de debite sau niveluri”, precizează reprezentanții ABA Banat.

Cele mai importante cantități de precipitații au fost înregistrate la stațiile hidrometrice: Șemlacu Mare (de pe râul Moravița) – 72,1 l/mp, Moniom (pe râul Bârzava) – 63,5 l/mp,  Secășeni (pe râul Dognecea, afluent Caraș) – 62,6 l/mp,  Milcoveni (pe râul Vicinic, afluent Caraș) – 54, 5 l/mp și Fârdea (de pe râul Gladna, afluentul Begăi) – 52,8 l/mp.

„În perioada următoare se așteaptă creșteri de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate pe bazinele hidrografice care au înregistrat precipitațiile puternice amintite, mai ales în bazinele Bârzava și Caraș. Spațiul hidrografic Banat este sub atenționare hidrologică Cod galben până azi, 19.08.2020, ora 14.00”, avertizează ABA Banat.

Angajații stațiilor hidrologice, ai formațiilor de lucru ale SGA Timiș și Caraș-Severin, precum și cei ai Dispeceratului rămân sub alertă, până la trecerea tuturor avertizărilor și atenționărilor hidrologice.

ABA Banat recomandă populației ca în această perioadă să nu circule în apropierea râurilor aflate sub avertizare și să nu desfășoare activități în sau în proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare.

Sursă foto: arhivă iunie 2020

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite