Cod portocaliu de inundații în Caraș-Severin. Se circulă cu dificultate pe două drumuri naționale

 

Este risc de inundații pe cinci râuri din Caraș-Severin, până miercuri seara. Potrivit unei avertizări hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale.

 

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, hidrologii INHGA au instituit codul portocaliu valabil până mâine, 26 aprilie, la ora 12.00, și cod galben, valabil tot până mâine, la ora 18.00, pentru mai multe râuri din Caraș-Severin. Codul portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice: Pogăniş – bazinul situat în amonte de acumularea Cadar Duboz; Bârzava – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Gătaia; Moraviţa – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Şemlacu Mare și Caraş – bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior. Iar codul galben este valabil pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa și Caraş.

 

„Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare. Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, transmite INHGA.

 

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic”, au fost semnalate probleme, în această după-amiază, pe două drumuri naționale din Caraș-Severin: DN 57 Grădinari – Comorâște și DN 58B între Gherteniș și Măureni (foto), unde, din cauza precipitațiilor abundente, carosabilul a fost acoperit cu apă și se circulă cu dificultate, viteza fiind restricționată la 30 km/h.

 

În ceea ce privește situația hidrologică pe râurile din județ, este depășită cota de inundație pe râul Fizeș, localitatea Tirol, iar cota de atenție este depășită pe râul Vornic, localitatea Ramna, și pe râul Ciornovăț, localitatea Comorâște.

 

Sursă foto: DRDP Timișoara

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite