Cod Portocaliu la prefectură

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin

Prefectul județului, Cristian Gâfu, a convocat azi o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Motivul este avertizarea hidrometeorologică Cod Portocaliu, care vizează aproape întreg teritoriul județului Caraș-Severin.

Intervalul de valabilitate al avertizării Cod Portocaliu este 13.06.2020, ora 15.00 – 14.06.2020, ora 02.00. În intervalul menționat vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe alocuri chiar 40-60 l/mp.

Cu această ocazie, s-a analizat situația existentă la nivelul județului și au fost dispuse măsuri privind intervenția în cazul producerii unor situații de urgență, informarea factorilor de la nivel județean și local, monitorizarea zonelor vizate de risc și pregătirea de îndată a forțelor și mijloacelor de intervenție. De asemenea, prefectul Cristian Gâfu a solicitat să se asigure fluxul informațional și să fie informat operativ cu privire la posibilele evenimente din județul nostru.

Măsuri dispuse de IGSU

Peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate pentru perioada următoare, conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a atenționării Cod Portocaliu, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potențialelor situaţii de urgenţă.

„În judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundațiilor”, potrivit IGSU.

De asemenea, pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și a comunităților, pompierii militari au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

La nevoie, inspectoratele pentru situații de urgență vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available