Cod portocaliu de caniculă. Ce ne recomandă polițiștii pentru a evita situațiile neplăcute?

 

Caraș-Severinul se va afla astăzi și mâine sub avertizare de cod portocaliu de caniculă, iar potrivit prognozei meteo, temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade.

 

Având în vedere valul de caniculă anunțat pentru această perioadă, polițiștii cărășeni sfătuiesc participanții la trafic să țină seama de câteva recomandări pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente rutiere. Astfel, în această perioadă trebuie să țineți cont de câteva sfaturi ale polițiștilor rutieri:

  • asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze;
  • evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
  • nu conduceți autovehicule dacă sunteți obosiţi. Oboseala este considerată una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se produc, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.
  • asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare;
  • asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare;
  • asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi;
  • temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală;
  • dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate;
  • de asemenea, atenţie la reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt. Reflexiile pot crea dificultăţi neaşteptate conducătorului auto, oferindu-i surprize neplăcute;
  • sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto pe caniculă.

 

Toleranță ZERO pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive

 

Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe. Acest lucru constituie un factor de risc ridicat pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor. Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.

 

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.  Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite. Înainte de a pleca la drum, odihniţi-vă cel puţin 8 ore, faceţi pauză la fiecare 2 ore de condus sau la 160 de kilometri, călătoriţi cu un partener care să poată prelua locul şoferului, iar dacă nu aveţi, este bine ca, la primele semne de oboseală, să opriţi, să parcaţi vehiculul într-un loc sigur şi să vă odihniţi”, mai transmit polițiștii cărășeni.

 

În ceea ce privește pietonii, polițiștii le reamintesc acestora că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile pentru pietoni semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available