UPDATE. COD ROȘU DE INCOMPETENȚĂ?! Drumuri de coșmar spre Semenic și Muntele Mic! Cine e de vină?

 

Turiștii care au vrut să profite de prima zăpadă zdravănă din an, alegând să urce în acest weekend pe Semenic și Muntele Mic, au trăit un adevărat coșmar.

 

Zeci sau chiar sute de mașini au rămas ieri înzăpezite pe drumurile județene care duc spre pârtiile de schi din stațiunile montane Semenic și Muntele Mic. După cum vă informam, a fost nevoie până și de intervenția jandarmilor montani pentru a scoate din nămeți autoturismele cu turiști blocați pe traseu.

 

CITEȘTE ȘI: Turişti blocaţi în zăpadă, în staţiunea Semenic. Jandarmii montani au salvat 80 de persoane, printre care și copii

 

Codurile galben și portocaliu de ninsori și vânt puternic, anunțate pentru acest weekend, nu i-au oprit să urce pe munte pe șoferii care știu că au mașini echipate de iarnă. Pe mulți dintre aceștia avea să-i oprească însă starea proastă a drumurilor. Cum de s-a ajuns în această situație? Cine este de vină pentru modul cum (nu) a deszăpezit tronsoanele de drumuri județene din apropierea platourilor montane?

 

 

Pe rețelele sociale este invocată firma Aquacaraș, dar reprezentanții acestei companii au transmis astăzi un comunicat prin care demontează o astfel de zvonistică: „În urma informațiilor rostogolite în spațiul public, dorim să precizăm că AquaCaraș NU ESTE FIRMA CONTRACTATĂ pentru a presta servicii de deszăpezire pe următoarele secțiuni de drum: Reșița – Văliug – Semenic; Prislop – Slatina-Timiș; Telescaun – Muntele Mic. Pentru o imagine corectă asupra modului în care S.C. AquaCaraș S.A. își respectă obligațiile legate de această activitate, o să revenim cu lista sectoarelor de drumuri județene unde AquaCaraș este contractată să intervină pentru deszăpezire, precum și cu situația acestora.”

 

Am încercat să-i contactăm astăzi pe cei de la Consiliul Județean Caraș-Severin și Direcția de Drumuri Județene, dar nici unii dintre aceștia nu ne-au putut lămuri cu privire la firma sau firmele responsabile cu activitatea de deszăpezire a drumurilor județene care duc spre stațiunile montane. Nu au putut sau nu au vrut! Cert este că dinspre Consiliul Județean ni s-a transmis că mâine va fi emis un comunicat lămuritor. Până atunci, dragi turiști, aveți liber la înjurături!

 

UPDATE – ora 17.25

 

După apariția articolului am fost contactați de Romeo Dunca, președintele CJ, care ne-a declarat că de deszăpezirea tronsoanelor de drum care au pus probleme în weekend șoferilor se ocupă SC Ardelean Company Nord Vest SRL Baia, una dintre firmele „de casă” ale fostei administrații, după cum ni se spune: „De drumurile Cuptoare – Văliug – Prislop – Semenic și Văliug – Slatina-Timiș se ocupă Ardelean SRL. Iar pe tronsonul Muntele Mic – Telescaun este tot Ardelean SRL, firmă de casă PSD cu contract din 2020, contractul urmând a se termina anul acesta. Sperăm să ne scăpăm de ei. Așadar, Aquacaraș lucrează de la telescaun până la sensul giratoriu, iar Ardelean – de la telescaun până sus pe Muntele Mic.”

 

Pe de altă parte, Romeo Dunca consideră că de data asta firma Ardelean a făcut tot ce era omenește posibil, în condiții de ninsori și viscol, să curețe drumurile de nămeți. „Toată noaptea de vineri spre sâmbătă a nins abundent, de aproape trei zile nu este curent pe Muntele Mic. Este nenorocire, numai noi avem rețele electrice prin mijlocul pădurii, peste tot în lume în zona montană ele se îngroapă. În privința drumului, la ce condiții meteo au fost, tot timpul s-a lucrat la deszăpezit. Și la Muntele Mic, și la Văliug, drumul a fost curățat, dar apoi iar a fost viscol, iar au curățat, și tot așa, ce să se facă mai mult? Contractul prevede că se intervine de la oprirea fenomenelor meteorologice extreme și că trebuie să curețe drumul în 24 de ore. Au intrat cu ratrakuri pe Muntele Mic, au ajutat pensiunile. De sus până jos la Borlova ratrakul a fost de două ori. Nu se putea face mai mult”, spune Romeo Dunca, pe care îl putem acuza de orice, numai că nu știe cum se face (sau ar trebui să se facă) turism în zonele montane – nu.

 

Sursă foto/video: infocs.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite