Colecția Muzeului etnografic din Sasca Montană este la adăpost. Voluntarii au schimbat acoperișul prin care ploua [FOTO]

 

După ce au dat culoare caselor din Ilidia și au reabilitat morile de apă din Rudăria, voluntarii Asociației „Acasă în Banat” au revenit în Caraș-Severin pentru o nouă faptă bună: schimbarea acoperișului Muzeului etnografic din Sasca Montană. Acesta adăpostește o colecție extraordinară de obiecte pe care Victor Tăutu, un geolog stabilit cu mulți ani în localitate, le-a adunat într-o viață de om.

 

În muzeul pe care Victor Tăutu l-a amenajat în căsuța din Sasca Montană se regăsesc sute de obiecte care vorbesc despre istoria locului: cărți vechi de peste două secole, cufere de călătorie, instrumente folosite în exploatarea minieră, lămpi de mină, mașini de scris, fotografii de epocă, instrumente muzicale. Pentru ca toată această colecție să nu se piardă din cauza condițiilor improprii în care este depozitată – înghesuită într-o căsuță care se degradează pe zi ce trece – și pentru ca muzeul să fie protejat, promovat și transformat într-un simbol al comunității din Sasca Montană, Asociația „Acasă în Banat” a mobilizat zeci de voluntari din Timișoara, dar și localnici, cu misiunea de a schimba acoperișul și de a renova fațada casei.

 

„Ne-am propus să schimbăm acoperișul prin care plouă din ce în ce mai rău, punând în pericol colecția extraordinară de obiecte adunate într-o viață de om de către domnul Tăutu, să montăm jgheaburi și burlane, să facem reparații la fațadă și să zugrăvim casa pe exterior, să vopsim ușile, ferestrele și porțile. Vrem să înfrumusețăm puțin clădirea pentru ca turiștii să fie atrași să viziteze acest colț de istorie locală”, au explicat reprezentanții Asociației „Acasă în Banat”.

 

 

Voluntarii au ajuns vineri, 1 octombrie, la Sasca Montană, și timp de trei zile au muncit, cot la cot cu localnicii, pentru a reabilita căsuța. Din cauza stării avansate de degradare, lucrările au avansat mai greu decât estimaseră inițial: Vineri și sâmbătă, iar în mod cu totul excepțional și duminică dimineața, echipa «Acasă în Banat» s-a ambiționat să termine de schimbat acoperișul muzeului sătesc. Ca de obicei pentru acțiunile noastre, au apărut numeroase obstacole neprevăzute, însă de această dată a fost vorba de o refacere structurală de mari dimensiuni care a necesitat multe materiale și un efort fizic considerabil. Ne-am organizat și pentru a zugrăvi întreaga gospodărie și aici având de rezolvat multe probleme structurale și reparații. Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a avansa cât mai mult și am rezolvat tot ce a fost mai difici, iar rezultatul este uimitor și pentru noi. Am fi avut nevoie de încă o zi pentru a finaliza, însă suntem încrezători că acoperișul e pe mâini bune și că echipa din sat va termina, zilele viitoare, tot ce a mai rămas de făcut”.

 

Pentru această misiune, Asociația „Acasă în Banat” a reușit să mobilizeze zeci de voluntari, localnici și autorități locale care au contribuit fiecare cu ce a putut – mână de lucru, donații, cazare, transport sau masă. Tuturor, reprezentanții asociației le transmit mulțumiri: „Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Sasca Montană pentru tot sprijinul oferit: materialele, transport, cazare și masă. Mulțumim celor care au făcut donații pentru a acoperi o parte din cheltuielile necesare. Mulțumim personalului din Primărie și localnicilor care au participat la acțiune și ne-au găzduit. Mulțumim familie Tăutu pentru implicare, găzduire și participarea, cot la cot cu noi, la întreaga acțiune. Nu în ultimul rând, mulțumiri tuturor voluntarilor care au participat, cu entuziasm și voie bună, pentru o cauză frumoasă și un loc absolut minunat!”.

 

 

Sursă foto: Asociația Acasă în Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite