Colegiul Național „Traian Lalescu”, transformare totală cu bani europeni și de la bugetul local

Elevii Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița vor reveni la școală în toamnă într-o clădire la standarde europene. Lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a unității de învățământ, derulate printr-un proiect european, vor fi finalizate în două-trei săptămâni. În paralel, Primăria lucrează la reabilitarea zonelor adiacente.

2 milioane de euro pentru o clădire eficientă energetic

Reabilitarea Colegiului Național „Traian Lalescu” printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 2 milioane de euro a început anul trecut și a presupus intervenții de anvergură în vederea creșterii eficienței energetice în clădirile unității de învățământ (inclusiv sala de sport).

Pe lângă lucrările clasice de termo-hidroizolare și de reabilitare a instalațiilor interioare de încălzire și de apă, a fost implementat și un sistem integrat de management energetic pentru monitorizarea tuturor instalațiilor, de la cele electrice și termice până la cele de incendiu. De asemenea, a fost montată o centrală termică nouă și au fost instalate panouri solare și fotovoltaice. „Rezultatul acestor măsuri de eficientizare energetică va fi scăderea emisiilor CO2 cu 73% și a consumului anual de energie primară din surse neregenerabile cu 75%”, precizează reprezentanții ADR Vest, organismul intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 prin care este finanțat proiectul.

1 milion de lei pentru curtea școlii și împrejurimi

Proiectul, fiind unul de eficientizare energetică, nu a putut include și reabilitarea curții școlii, a terenului de sport și a zonelor adiacente. De aceste lucrări s-a ocupat, însă, Primăria Reșița. „Nu erau prinse în proiectul european împrejmuirea, treptele, amenajarea tribunei, refacerea terenului. Am făcut noi, din resurse proprii, pe care le-am validat în ședința de Consiliu Local din luna mai, am mai acordat 1 milion de lei. Am reamenajat și părțile laterale, pentru că erau extrem de abrupte, astfel încât, atunci când sunt finalizate lucrările la liceu, să fie totul gata, pentru că oamenii nu înțeleg că unele lucruri sunt eligibile, iar altele nu”, a declarat într-o conferință de presă primarul Ioan Popa.

De asemenea, concomitent cu lucrările la strada Bielefeld, care va fi pietonală, vor fi reabilitate și treptele care coboară din Moroasa pe lângă Colegiul Național „Traian Lalescu”. Aici, municipalitatea are în vedere o soluție pentru siguranța elevilor, explică edilul: „La semafor vom ridica covorul asfaltic la nivelul pietonalului, vom face un fel de bumper lung de 7-8 metri, astfel încât să nu mai fim stresați că vin mașinile tare la trecerea de pietoni intens folosită de elevi. Vrem să prioritizăm pietonii, bicicliștii”.

Ca un element de noutate, clădirea colegiului, care a fost înfrumusețată și cu două picturi murale realizate de artistul plastic Amina Burloiu, dar și sala de sport și curtea vor fi, de acum, vizibile de pe strada Petru Maior. „Împrejmuirea va fi făcută dintr-un gard din fier forjat. Mi-am dorit să se vadă de pe trotuar, din stradă, pentru că este un liceu emblematic al Reșiței, un colegiu de înaltă ținută. În același timp, doresc să se vadă investiția pe care Primăria cu ajutorul fondurilor europene a făcut-o acolo, să se vadă panourile fotovoltaice care se vor întoarce după soare și care vor genera mai mult de 75% din consumul electric al liceului. Este o lucrare frumoasă”, a conchis edilul-șef al Reșiței, Ioan Popa.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available