Tătaru și Arafat au prezentat al treilea pachet de măsuri de relaxare

Guvernul a adoptat în ședința de azi, 16 iunie, hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând de miercuri, 17 iunie, dată de la care vor fi ridicate însă mai multe restricții.

„După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active, în acest context, şi tocmai în evoluţia focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că va intra în vigoare un al treilea pachet de măsuri de relaxare: „Tot în şedinţa de astăzi, ca urmare a Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a decis să se relaxeze anumite activităţi”.

Grădinițele, creșele și after-scool-urile își reiau activitatea, la fel și sălile de fitness, în condiții de distanțare și de igienă. Se reia activitatea și în mall-uri, însă doar „ca spații de vânzare”, a precizat Tătaru. În continuare, evenimentele private organizate în spații închise pot avea maximum 20 de participanți, iar acelea desfășurate în aer liber, 50 de persoane.

„După multe discuții pe care le-am avut, s-a luat decizia ca, de comun acord cu Patriarhia și cu celelalte culte religioase, să se redeschidă slujbele sau adunările religioase în interior. Acestea se fac în contextul respectării acelei distanțări fizice. Numărul persoanelor din interiorul bisericilor sau al sălilor de cult se va stabili în funcție de suprafața acestor săli: numărul de persoane va ține cont de distanțarea fizică. La fel, cu obligativitatea purtării măștilor de protecție”, a anunțat ministrul Sănătății.

Momentan nu se deschid teatrele și restaurantele. Explicația a oferit-o secretarul de stat Raed Arafat: „Nu putem relaxa totul deodată. Toată lumea dorește ca totul să fie relaxat… Este imposibil așa ceva. Toate statele iau măsurile treptat…. Dacă nu s-ar face așa, ar însemna un număr mai mare de oameni expuși la un risc. Ce nu se relaxează acum se va relaxa în perioada următoare”.

Prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile nu beneficiază însă și de sprijinul majorității din Parlament, formată din PSD, ALDE și Pro România. Comitetul Executiv al PSD a decis, ieri, ca starea de alertă să fie prelungită pentru doar încă 15 zile, cu anumite condiții. Parlamentul are la dispoziție 5 zile pentru a discuta și vota solicitarea de prelungire a stării de alertă.

Sursă foto: romania.europalibera.org.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite