Conjunctură favorabilă. Se cunoaște câștigătorul alegerilor de duminică: orașul Moldova Nouă! 

Ultima zi de campanie electorală pentru alegerile de duminică, din Moldova Nouă, a transformat orașul din Clisura Dunării într-un adevărat magnet pentru lideri politici și parlamentari veniți aici ca să-și declare public sprijinul pentru unul sau altul dintre cei doi candidați.

Locuitorii orașului Moldova Nouă sunt așteptați duminică din nou la urne pentru a-și alege primarul. Biroul Electoral Central a stabilit data de 24 ianuarie pentru repetarea scrutinului de la Moldova Nouă ca urmare a anulării alegerilor de pe 27 septembrie 2020 printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Conjunctura favorabilă, varianta 1

Astăzi, în ultima zi de campanie electorală, în Moldova Nouă au venit parlamentarii liberali de Caraș-Severin și reprezentanți ai conducerii Consiliului Județean, dar și al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților și președintele PNL Ludovic Orban.

Într-un mesaj adresat alegătorilor prezenți pe Faleza Dunării, liderul liberal a declarat: „Am venit special astăzi în Moldova Nouă nu doar ca să-l susțin pe dl Chisăliță pentru funcția de primar, ci și ca să vă garantez un lucru: faptul că, dacă îl votați pe dl Chisăliță, veți avea nu numai un primar care să muncească pentru dumneavoastră, ci veți avea alături de primar și-un Consiliu Județean, și-un Guvern care să fie cu ochii și urechile deschise la solicitările primarului pe care-l alegeți. Numai resursele locale nu sunt întotdeauna suficiente pentru a realiza toate proiectele de dezvoltare, de creștere a calității vieții, din acest motiv primarul are nevoie de sprijinul Consiliului Județean, care alocă resurse pentru anumite categorii de cheltuieli, are nevoie de sprijinul Guvernului în ceea ce privește alocările de resurse bugetare de la nivel guvernamental și, nu în ultimul rând, Guvernul și toate structurile implicate în absorbția fondurilor europene pot să faciliteze accesul la finanțări europene pentru toate proiectele pe care le inițiază dl primar Chisăliță pentru dumneavoastră. Eu vă garantez că orice ușă de la București va fi necesar a fi deschisă de către dl primar pentru a rezolva problemele orașului Moldova Nouă va fi deschisă”.

Alături de Ion Chisăliță în această competiție electorală se află și deputatul Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstici, cărășean la origine, născut în satul Belobreșca (comuna Pojejena). „Uniunea Sârbilor din România, organizație apolitică, a fost întotdeaua pentru o soluție constructivă, pentru o soluție care să asigure dezvoltarea acestui areal geografic, a acestui ținut binecuvântat, însă nedezvoltat. Noi suntem pregătiți nu numai să-l susținem public pe dl Ion Chisăliță, ci și să participăm activ la actul de administrare locală. Sârbii, după cum bine îi cunoașteți, știu ce vor. Sunt convins că conaționalii mei și colegii mei de la organizația locală vor ști duminică cu cine și ce trebuie să voteze, pentru prosperitate și dezvoltare. Credem în acest program al dlui profesor Chisăliță, Moldova Nouă și acest ținut merită să fie dezvoltat și merită un viitor mai bun. Împreună putem și mai mult, și mai bine”, a declarat deputatul Ognjan Krstici.

Conjunctura favorabilă, varianta 2

De partea cealaltă, printre susținătorii lui Eugen Băleanu, azi s-a aflat în Moldova Nouă președintele Partidului Verde, actorul și omul de televiziune Florin Călinescu. Acesta s-a întâlnit cu localnici din mai toate cartierele urbei, cărora le-a vorbit despre candidatul PV la funcția de primar, dar și despre perspectivele Partidului Verde de a câștiga tot mai mult teren, în contextul problemelor climatice din ultimii ani. „Din punctul meu de vedere, e de admirat că Eugen Băleanu stă de atâția ani într-un partid care are un alt drum. Astăzi, Germania, Austria, Franța nu mai pot fi conduse fără doctrina verde. Chiar și noul președinte al SUA ați văzut că primul lucru pe care l-a făcut a fost să aducă din nou Statele Unite în Acordul climatic de la Paris. Deci eu cred că, cu noi sau fără noi, doctrina verde va câștiga tot mai mult teren”, a spus Călinescu.

Dacă liberalii au pus accentul, în această campanie electorală, pe faptul că un primar PNL are garantat sprijinul CJ și al actualului Guvern, ambele majoritar liberale, Florin Călinescu a arătat că alegerea lui Eugen Băleanu în funcția de primar i-ar favoriza pe locuitorii din Moldova Nouă pentru că, astfel, contracandidatul său va rămâne vicepreședinte al Consiliului Județean. Același lucru l-a afirmat și Eugen Băleanu, cel care îi are de partea sa și pe reprezentanții PSD: „Eu îl susțin pe domnul Ion Chisăliță… pentru funcția de vicepreședinte la județ. Am fi reprezentați ca niciodată în cadrul Consiliului Județean, și cred că niciodată nu ne vom mai întâlni cu asemenea șansă, ca oameni din Moldova Nouă să dețină și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, și pe aceaa de primar. Am convingerea că, astfel, împreună am putea depăși toate barierele”. 

Adevărul e că acum, spre deosebire de momentul electoral din septembrie 2020, cetățenii din Moldova Nouă se află într-o postură privilegiată. Ei cunosc înaintea scrutinului pentru funcția de primar cine a câștigat alegerile pentru CJ și care partide formează majoritatea parlamentară și, implicit, Guvernul pentru – cel puțin teoretic – următorii patru ani.

Cum s-a ajuns la reluarea scrutinului

Alegerile pentru funcția de primar al orașului Moldova Nouă organizate pe 27 septembrie 2020 au fost câștigate de Adrian Torma, candidat din partea Alianței PSD-Pro România și edil-șef în funcție la acea dată. Mandatul său nu a fost însă validat, întrucât candidatura sa a fost contestată de PNL, fiind invocate atât fraude electorale, cât și faptul că Adrian Torma nu ar fi avut dreptul să candideze întrucât exista o hotărâre a instanței prin care candidatura acestuia fusese respinsă din cauza unor erori în depunerea documentelor. A urmat un șir de acțiuni la diferite instanțe care au culminat cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, luată săptămâna trecută, prin care a fost menținută hotărârea Biroului Electoral Central de anulare a alegerilor și a candidaturii lui Adrian Torma. Reunit în ședință pe 18 ianuarie, Biroul Electoral Central a decis reluarea scrutinului duminică, 24 ianuarie, când singurii candidați rămași în cursă sunt Ion Chisăliță, de la Partidul Național Liberal, și Eugen Băleanu, din partea Partidului Verde.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available