Contract semnat. Începe execuția celor șase noi poduri pietonale și a promenadei care traversează Govândariul

 

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a semnat astăzi cu câștigătorul licitației contractul de execuție a lucrărilor din cadrul proiectului „Promenadă și pasarele în Reșița”, o investiție de 58 de milioane de lei (fără TVA) realizată din fonduri europene care ar urma să fie finalizată în cel mult 24 de luni.

 

La doar o săptămână de la adoptarea bugetului Reșiței pe anul 2025, municipalitatea a parafat, astăzi, contractul privind „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și și Centrul Civic din municipiul Reșița – Componenta 2 – Promenadă și Pasarele”, proiect finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027. „Este un contract important pentru comunitatea noastră din Reșița, este un contract care se referă la regenerare urbană, realizarea unor căi de circulație, de mobilitate urbană alternativă – promenadă, pistă de biciclete, iluminat public și șase pasarele pietonale, poduri metalice pietonale, care se vor realiza pe cursul Bârzavei, începând din zona Lunca Pomostului, până în Govândari în apropiere de zona Kaufland. Mă bucur că reușim să realizăm promenada și pe celălalt mal al Bârzavei, după care undeva în zona OMV-Mol venim pe o pasarelă din nou pe partea stângă a Bârzavei, curgem apoi pe stânga și alternativ pe dreapta în zona stadionului de atletism”, a explicat primarul Reșiței.

 

Execuția lucrărilor va fi realizată de către asocierea de firme care a câștigat licitația pentru o valoare totală de 58 milioane de lei (plus TVA): Tehnodomus din Arad și Electroechipament din Reșița, companie care, a amintit edilul-șef al municipiului, a avut o contribuție semnificativă și la implementarea proiectului de reintroducere a tramvaiului în oraș. Aflat de față la semnarea contractului de execuție, reprezentantul firmei reșițene, Iancu Suteanu, a declarat: „Sunt fericit că avem de lucru din nou în Reșița, mulțumim Primăriei Reșița că face posibil asta și mulțumim firmei Tehnodomus pentru că a apelat la noi să ne asociem la această lucrare. Sperăm să facem și acum o lucrare bună și frumoasă”.

 

Primarul Ioan Popa a subliniat că aceste lucrări de investiții dovedesc că Reșița se poate moderniza și cu ajutorul unor companii românești, precum și cu implicarea unor profesioniști de-ai locului: „Mă bucur că o bună parte din bani va rămâne la Reșița, mă mai bucură și că o altă parte de bani, semnificativă, va rămâne în România, Tehnodomus fiind o firmă arădeană care are referințe excepționale. Cele șase poduri pietonale au fost proiectate într-un proiect de arhitectură de către o reșițeancă de-a noastră, Oana Stănescu, actualmente la New York sau la Berlin, împreună cu Re-Proiect Timișoara și cu structuriști din Germania. Într-un proiect de investiții generos din punct de vedere financiar, iată că sunt implicați foarte mulți reșițeni și companii din România care reușesc să realizeze proiecte mari, și mă bucură acest lucru, pentru că nu suntem tributari unor companii din afara țării, cresc și se dezvoltă pe proiectele europene și companii din România”.

 

Gheorghe Maxinan, administratorul firmei Tehnodomus, o societate înființată în urmă cu 30 de ani, a oferit câteva exemple de lucrări comparabile cu cea de la Reșița: alei, parcuri de joacă, piste de biciclete în Timișoara, două pasarele în Arad, pod metalic și la Sighet – „avem deci o experiență destul de bună ca să putem rezolva această lucrare într-un timp scurt”. Ordinul de începere a lucrărilor urmând a fi dat după constituirea garanției de bună execuție, administratorul Tehnodomus estimează că lucrările vor demara imediat după sărbătorile pascale și speră că vor fi finalizate „într-un timp mai scurt decât termenul contractual de 24 de luni”.

 

Detalii proiect

 

Principalele obiective ale proiectului sunt „dezvoltarea infrastructurii de transport verde în municipiul Reșița ca urmare a realizării infrastrcturii pietonale, a construrii pistelor pentru biciclete și a șase pasarele peste Bârzava”, precum și „creșterea atractivității, siguranței și securității mersului pe jos și cu bicicleta, prin crearea unei infrastructuri care să fie dedicată pietonilor și bicicliștilor, separat de traficul greu de monitorizat”.

 

Prin acest proiect se vor amenaja promenade și piste de biciclete pe ambele maluri ale Bârzavei pe o lungime de 4039 metri pe sens, lungimea totală a pistelor velo dublu sens fiind de 7885 metri. Din această lungime, 1125 metri sunt reprezentați de trotuar degradat, diferența fiind spațiu verde. Continuitatea promenadei și a pistelor de biciclete peste râul Bârzava va fi asigurată prin șase pasarele noi, cu structură metalică și o arhitectură deosebită, care le vor înlocui și completa pe cele existente.

 

Investiția are valoarea totală de 82.272.440 lei, iar contractul semnat astăzi se ridică la 69.521.833 lei (cu TVA) și presupune următoarele lucrări:

  • Realizarea de piste velo și alei;
  • Copacii aflați în stare vegetativă bună se vor toaleta, iar cei care prezintă un grad de deteriorare ridicat vor fi înlăturați, urmând a se planta alți copaci în locul acestora;
  • Se va amplasa mobilier urban, coșuri de gunoi, bănci și rastele pentru biciclete;
  • Se va înlocui sistemul de iluminat existent cu unul inteligent;
  • În zona spațiilor comerciale, balustrada existentă va fi înlocuită cu una nouă, ce va fi montată pe toată lungimea traseului, acolo unde se impune acest lucru;
  • Înspre căile ferate, se va realiza o delimitare cu gard de protecție și plante cățărătoare;
  • În zona podurilor CFR, promenada și pista velo vor traversa linia de cale ferată subteeran, pe o lungime de 70 metri, prin albia Bârzavei. Avestea vor fi realizate pe un sistem de flotoare echipate cu rampe și scări metalice articulate la capete, care permit ajustarea flotoarelor în funcție de nivelul apei din râu.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available