Copiii victimelor regimului comunist își cer drepturile. La AJPIS Caraș-Severin au fost depuse peste 900 de solicitări

Astăzi începe emiterea deciziilor privind calitatea de beneficiar al Decretului-lege 118/1990 ca urmare a efectului Legii 232/2020, ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul acestei luni. Este vorba despre copiii persoanelor persecutate politic de regimul comunist care, potrivit noilor prevederi, au, și ei, dreptul la o indemnizație lunară.

945 de cereri au fost depuse, până la această dată, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Caraș-Severin, pentru obținerea indemnizației acordate în baza modificărilor aduse Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Cererile sunt analizate în cadrul unor comisii, în baza documentelor justificative prezentate de cei care solicită aceste drepturi. Un suport documentar în acest sens este oferit de Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a anunțat demararea postării unui număr de 56.468 Fişe de Domiciliu pe site-ul instituţiei, documente emise de fosta Securitate care atestă măsura abuzivă a strămutării unor persoane de către regimul totalitar comunist.

La nivel național, au fost depuse, până în prezent, peste 36.500 de cereri. Cele mai multe sunt în Timiș, 4.194. Cu 945 de cereri, Caraș-Severinul se află, de asmenea, printre județele cu număr mare de solicitanți, lucru firesc în condițiile în care, după instaurarea regimului comunist, zeci de mii de oameni au fost strămutați de aici în Bărăgan, fiind considerați dușmani ai noii orânduirii sau au fost deportați în Siberia (etnicii germani), pentru „reconstrucția” Uniunii Sovietice în urma celui de-Al Doilea Război Mondial.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite