Cornelia Fetea, victimă a represiunii comuniste, a devenit cetățean de onoare al județului Caraș-Severin

 

Consilierii județeni au adoptat, în ședința ordinară a lunii iulie, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin” doamnei Cornelia Fetea. Aceasta s-a numărat printre zecile de mii de bănățeni care, în 1951, au fost deportați în Bărăgan. După 1989, Cornelia Fetea a militat activ pentru recunoașterea drepturilor victimelor regimului comunist și pentru a păstra vie memoria acelor tragice evenimente.

 

În noaptea de 17 spre 18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mişcare, de către regimul comunist instaurat la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, cea mai amplă acţiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică, întreprinsă în ianuarie 1945. Atunci, de Rusaliile Negre, 12.791 de familii, respectiv 40.320 de persoane, din 258 de localități aflate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan.

 

Printre cei alungați de acasă s-a numărat și familia Corneliei Fetea, din satul Nicolinț – două fete, părinții, bunicii și un străbunic. Cornelia Fetea abia împlinise șapte ani când a ajuns în Bărăgan, unde a îndurat frig și umilințe, a muncit și a mers la școală, până în 1956 când li s-a permis să se întoarcă la Nicolinț.

 

„Copil fiind, a fost purtată pe brațele unei ideologii comuniste absurde, a unei exterminări programate, și dusă din Banatul ei de acasă, în câmp, între mărăcini, fără apă, fără nimic, în satele fără nume din deșertul Bărăganului. Toate acestea nu au reușit să o înnebunească, să îi zdrobească sufletul pur de copil, ci printr-o voință uimitoare, și-a construit un caracter dârz, puternic, dinamic, nobil și frumos”, spune secretarul de stat Irina Leulescu, din cadrul Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în scrisoarea de recomandare transmisă autorităților din Caraș-Severin ce a stat la baza acordării titlului de cetățean de onoare al județului doamnei Cornelia Fetea.

 

După căderea regimului comunist, Cornelia Fetea s-a implicat direct în activitatea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România încă de la înființarea acesteia, în 1990. În anul 2000 a devenit vicepreședinte al Filialei Caraș-Severin, iar din 2013 este președinte. La nivel național este membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

 

„În calitatea sa, mai întâi de vicepreședinte, apoi de președinte al filialei Caraș-Severin, a activat și activează în continuare pentru păstrarea în memoria românilor a actului deportărilor din 1951 și, cu sprijinul membrilor, a reușit să ridice troițe în memoria foștilor deportați și a foștilor deținuți politici în câteva din localitățile acestora: Oravița, Mercina, Nicolinț, Reșița, Caransebeș, Teregova, Domașnea, Răcășdia. Pentru a cinsti memoria celor persecutați de regimul comunist și spre a nu fi uitați, a colaborat cu personalități ale jurnalismului și literaturii pentru realizarea de cărți-document și filme. Pentru cei aproximativ 33.000 – dintre care 1.200 de cărășeni – de foști deportați, strămutați, deținuți politici, cu domiciliu obligatoriu sau prizonieri, a făcut demersuri către parlamentari pentru inițierea de proiecte, demersuri ce au fost finalizate, iar acestor foști persecutați politic le-au fost dublate indemnizațiile prin Legea nr. 159/2019. A participat, astfel, în numeroase comisii parlamentare în care a susținut acordarea de drepturi pentru victimele regimului comunist, inclusiv pentru copiii acestora, prin Legea nr. 323/2020. De asemenea, se cunosc demersurile domniei sale pentru ca ziua de 18 iunie să fie declarată Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist, iar în anul 2020 legea a fost votată în Parlament, în unanimitate”, se precizează în scrisoarea de recomandare semnată de secretarul de stat Irina Leulescu.

 

Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin” doamnei Cornelia Fetea a fost adoptat cu unanimitate de voturi în ultima ședință a Consiliului Județean, urmând ca înmânarea diplomei să fie făcută în cadru festiv. În 2021, la comemorarea a 70 de ani de la Rusaliile Negre din 1951, Cornelia Fetea a primit din partea Primăriei Oravița titlul de cetățean de onoare al orașului, iar din partea Preasfințitului Episcop Lucian, Crucea „Episcop Elie Miron Cristea” categoria a II-a pentru mireni, ca recunoștință pentru exemplul de credință statornică, pentru străduința de a păstra vie memoria deportărilor și de a transmite generației tinere amintirea acestui trist eveniment, pentru ca asemenea orori să nu se mai petreacă niciodată.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available