COVID-19. 27 de cazuri noi și încă două decese în Caraș-Severin. Mesaj „fără perdea” al autorităților

Numărul total al cazurilor COVID-19 înregistrate în Caraș-Severin de la începutul pandemiei se apropie de 1.400, iar cel al deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu infecție cu coronavirus a ajuns, astăzi, la 79.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost testate 35 de persoane, fiind confirmate încă 27 de infectări cu coronavirus, 11 pacienți diagnosticați cu COVID-19 au fost declarați vindecați și 2 pacienți care prezentau și alte afecțiuni au decedat. „Persoanele decedate sunt un bărbat în vârstă de 67 de ani din Oțelu Roșu care era internat la Spitalul Județean de Urgență din Reșița și care prezenta numeroase comorbidități: diabet zaharat tip II tratat cu antidiabetice orale și insulină, obezitate grad II, hipertensiune arterială esențială stadiul III cu risc cardiovascular foarte înalt, insuficiență cardiacă și trombocitopenie. Și un bărbat de 70 de ani din Caransebeș, decedat la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Acesta mai prezenta hipertensiune arterială grad II și insuficiență cardiacă”, informează purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros. În primul caz este vorbva despre Ionesie Ghiorghioni, fost deputat și vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. Acesta a avut la activ o condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant de DNA Timișoara primind șpagă chiar în biroul său de la CJ. A ispășit mai puțin de doi ani din pedeapsa cu executare.

În prezent, în spitalele din Caraș-Severin sunt internați 139 de pacienți diagnositcați cu COVID-19: la Spitalul Județean de Urgență: 86, dintre care 7 la Terapie Intensivă, iar la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, 53, dintre care 3 la Terapie Intensivă.

De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost testate pentru depistarea coronavirusului 5.328 de persoane și au fost confirmate pozitiv 1.382. Dintre acestea, 79 au decedat.

„Tinerii adolescenţi au devenit unul din grupurile de risc major”

Într-un mesaj public, prefectul Cristian Gâfu spune că, „din păcate, putem vorbi fără perdea despre o transmitere comunitară, ceea ce face ca numărul de cazuri  noi să crească exponenţial. În ultimele 3 luni numărul cazurilor este  de peste 10 ori mai mare decât în primele 3. Ţin să  precizez că transmiterea comunitară este aproape imposibil de gestionat de către autorităţi, fără aportul cetăţenilor. La începutul  pandemiei, izolam persoanele venite din străinătate şi pe cele suspecte, limitând astfel contactul acestora, reuşind în acest fel să ţinem pandemia sub control. Acum, acest mod de operare este imposibil de realizat, virusul circulă nestingherit printre noi, iar majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici, făcând astfel imposibilă încercarea autorităţilor de a-l izola. Odată cu reluarea activităţilor şcolare, tinerii adolescenţi au devenit unul din grupurile de risc major, deoarece nu respectă aproape deloc normele de distanţare fizică. Degeaba sunt constrânşi să le respecte în şcoli, dacă în timpul liber le încalcă cu inconştienţă, adunându-se în grupuri, mergând la petreceri, periclitând astfel atât sănătatea lor, cât şi a familiilor lor şi a cadrelor didactice”.

Se va trece în Caraș-Severin la măsuri restrictive mai dure pentru creșterea gradului de prevenție? „Mereu se vorbeşte că românul nu urmează regulile decât prin constrângere. Vreau să dovedim că acest lucru nu este adevărat, că ne-am schimbat mentalitatea şi că putem face nişte sacrificii minore pentru binele colectiv şi pentru sănătatea semenilor noştri. Nu doresc să ajungem la măsuri restrictive drastice, dar trebuie să înţelegem că nerespectând regulile de distanţare fizică şi normele igienico-sanitare, vom sufoca sistemul  medical şi nu vom mai avea loc în spitale nici pentru bolnavii de COVID-19, dar nici pentru bolnavii cronici”, avertizează Gâfu.

Zile consecutive cu peste 2.000 de noi cazuri la nivel național

La nivel național, și astăzi a fost depășit pragul de 2.000 de cazuri în 24 de ore, fiind raportate 2.086 de noi îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate în București, 301, Iași, 133, și Constanța, 122, iar cele mai puține, în Mehedinți, 4 cazuri noi, Covasna, 8, și Brăila, 11. În regiunea vest, în Timiș au fost confirmate 86 de cazuri noi de infectare cu coornavirus, în Arad, 39, iar în Hunedoara, 36.  Distinct de aceste cazuri nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 509 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În Caraș-Severin nu s-a înregistrat niciun caz de acest gen.

În ultimele 24 de ore, autoritățile de la nivel central au raportat și 37 de decese (28 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și București.

În prezent, în spitalele din țară sunt internați 7.617 pacienți diagnosticați cu COVID-19 este de. Dintre aceștia, 557 sunt internați la ATI.  Alte 8.169 de persoane confirmate cu infecție cu coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.497 de persoane se află în izolare instituționalizată. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.445.488 de teste. Dintre acestea, 25.797 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.991 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.806 la cerere.

Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, de la începutul pandemiei, 129.658 de persoane au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, 103.994 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.862 au decedat.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite