Suntem prezenți și pe

Social

COVID-19. Măsuri impuse de TUR pentru transportul public din Reșița

Publicat cu

pe

Societatea de Transport Urban Reșița s-a adaptat pentru a respecta regulile impuse de prevederile situației de alertă pe teritoriul României, măsuri care au intrat în vigoare ieri, 18 mai.

În contextul stării de alertă declarată de Guvernul Românei pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, Societatea Transport Urban Reșița a implementat următoarele măsuri:

 1. Măsuri care privesc călătorii
 • accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul;
 • accesul călătorilor se face pe ușa din fața marcată prin afiș de culoare verde „UȘĂ URCARE”;
 • Coborârea călătorilor se face pe celelalte uși/cealaltă ușă, marcate cu culoare roșie „UȘĂ COBORÂRE”;
 • compartimentului dedicat conducătorului auto a fost separat de restul spațiului destinat transportului pasagerilor;
 • s-au marcat cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minimum 1,5 metri între pasageri;
 • călătorii vor fi îndemnați să respecte distanțarea socială, marcată pe podele cu bandă verde;

2. Măsuri care privesc angajații TUR

 • s-au achizitionat 3 termometre fără contact pentru a se efectua verificarea temperaturii zilnic, la intrarea în tura de serviciu – angajații cu temperatura peste 37,3 grade C vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie;
 • se efectueaza triajul observațional al angajaților și nu se permite prezența la locul de muncă al persoanelor care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare generală alterată);
 • s-a asigurat o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri;
 • angajații vor respecta măsurile de precauție universal valabile: portul obligatoriu măștii (medicale/non-medicale), care pentru o protecție eficace trebuie să acopere atât gura, cât și nasul; izolarea la domiciliu în cazul în care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată); izolare la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare; spălatul pe mâini ori de câte ori este nevoie, evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

Se efectuează curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și la finalul cursei. Dezinfecţia se face cu o soluţie formată din apă şi produse pe bază de clor si alcool (sau alte biocide), conform indicaţiilor producătorului.

Casieria societății este deschisă de luni și până vineri în intervarul orar 08.00-18.00.

Abonamentele se pot achiziționa de la următoarele puncte de vânzare:

– casieria societății TRANSPORT URBAN de pe B-dul Republicii nr.29 (fostul depou de tramvaie);

– biroul impozite și taxe din Piața 1 Decembrie 1918, nr. 9 (Corpul II);

– biroul impozite și taxe din B-dul Republicii, nr. 18 (Corpul IV).

 

Social

Intrare liberă pentru copii, de ziua lor, la Grădina Zoologică din Reșița

Publicat cu

pe

Grădina Zoologică „Prof. Ioan Crișan“ din Reșița va fi gazda copiilor luni, de ziua lor, deși era închisă în această zi din săptămână, iar excepția este un cadou făcut de municipalitate celor mici de Ziua Internaţională a Copilului.

Parcul zoologic reşiţean îşi va deschide porţile cu dedicaţie, accesul copiilor făcându-se gratuit în intervalul orar 10.00 – 20.00, ultima intrare permisă fiind la ora 19.30. Bineînțeles, în condiții de siguranță, păstrând distanțarea socială și normele de igienă impuse de autoritățile centrale în contextul pandemiei COVID-19.

„Primăria Reșița și Grădina Zoologică vă urează «La mulți ani!» de Ziua Internațională a Copilului!“, este mesajul transmis de municipalitate pentru sărbătoriții de mâine, 1 Iunie.

Continuați lectură

Social

Plăți pentru șomajul tehnic din Caraș-Severin? 6 milioane de euro pe lună!

Publicat cu

pe

Până vineri, 29 mai, deci cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei în care se pot depune cereri pentru luna aprilie, peste 1.400 de firme au primit bani prin AJOFM Caraș-Severin pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

13.680 de persoane au beneficiat în această lună de plata șomajului tehnic pe aprilie, ca urmare a cererilor depuse de 1.408 agenți economici la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Pentru toți acești angajați cu contracte de muncă aflați luna trecută în șomaj tehnic, AJOFM a efectuat plăți însumând 20.878.681 de lei.

Dacă adăugăm și indemnizațiile de sprijin achitate de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru întreprinderile individuale, asociațiile familiale sau pentru întreprinzătorii cu profesii liberale, suma totală plătită în Caraș-Severin pentru cei aflați luna trecută în șomaj tehnic se ridică la aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Reprezentanții AJOFM țin să aducă aminte administratorilor de firme că formularele cu solicitările de șomaj tehnic aferente lunii mai trebuie trimise online începând cu data de 1 iunie, ora 00.00, nicidecum mai devreme. Până la acest termen se pot trimite cereri la AJOFM doar pentru luna aprilie.

 

Continuați lectură

Social

Pentru mii de cărășeni, boala e un lux! 15 comune din Caraș-Severin, fără medic de familie

Publicat cu

pe

Deși au garantat dreptul la asistență medicală, peste 15.000 de cărășeni sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu atunci când este în joc propria lor sănătate. În comunele în care aceștia locuiesc nu există, în unele cazuri de ani buni, medic de familie. Deficitul de medici de familie în mediul rural în Caraș-Severin este de 35 la sută! Dar și la orașe există un deficit, însă de 13%.

Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna de Fier, Șopotu Nou și Vrani sunt cele 15 comune din Caraș-Severin în care, în momentul de față, nu există niciun medic de familie. În unele din aceste zone, cum ar fi Goruia, Vrani sau Gârnic, situația persistă de ani de zile, în condițiile în care nu există posibilitatea legală de a impune unui medic unde anume să își deschidă un cabinet. Singura soluție pentru locuitorii acestor comune este aceea de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate.

„De asemenea, în județ există și localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa necesarul de medici de familie este de doi. Acestea sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș și Zăvoi”, se precizează într-un raport întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Deficit de medici de familie și în orașe

„Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane), pentru județul nostru este de 192 de medici, iar numărul total al medicilor existenți este de 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%. În mediul urban, avem 90 de medici de familie, dar necesarul este de 103, rezultând un grad de acoperire de 87,4%. În mediul rural, necesarul este de 89 de medici, dar avem doar 58. Gradul de acoperire cu medici în rural este de 65,17%”, se mai arată în același raport.

În județ funcționează și 8 centre de permanență care asigură continuitatea asistenței medicale.

Continuați lectură

Cele mai citite