COVID-19. Peste 120 de cazuri active în Caraș-Severin! „Nu vreau să impunem obligativitatea purtării măștilor și în spații publice deschise”

11 cărășeni au fost confirmați, în ultimele 24 de ore, cu infecție cu coronavirus, numărul total al cazurilor active de COVID-19 în Caraș-Severin ajungând, astfel, la 124! Prefectul Cristian Gâfu a declarat astăzi că, deocamdată, în Caraș-Severin nu va fi introdusă obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. De asemenea, nicio localitate din județ nu va fi carantinată. Tot deocamdată!

Numai în ultima lună, în Caraș-Severin au fost înregistrate peste 110 cazuri noi de COVID-19, fiind vorba, practic, despre o dublare a numărului de cazuri raportate de la începutul pandemiei până la sfârșitul lunii iunie. Situația în județ nu este deloc una bună, recunoaște prefectul Cristian Gâfu, însă acesta mizează, în continuare, pe responsabilitatea populației. Cu amendamentul că, dacă numărul cazurilor va continua să crească în următoarele 3-4 zile, se va trece la măsuri severe: carantinarea unor localități și obligativitate purtării măștilor și pe stradă.

CITEȘTE ȘI: Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

„Suntem pregătiți. Vom avea vineri ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care vom analiza situația la zi în Caraș-Severin. Dacă vom avea o situație explozivă, așa cum este în alte județe, voi dispune, de săptămâna viitoare, obligativitatea purtării măștilor și în spații publice deschise. Nu îmi doresc să ajungem aici, dar dacă va crește numărul cazurilor noi, voi fi obligat să dispun această măsură pentru protecția populației”, a declarat, astăzi, prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu.

Ies în evidență patru localități

Iaz, Eftimie Murgu, Caransebeș și Dognecea sunt localitățile din Caraș-Severin în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut constant în ultimele zile, însă, cel puțin deocamdată, prefectul Cristian Gâfu nu ia în calcul varianta instituirii carantinei: „Nu putem spune că avem focare COVID-19 în aceste localități. Avem, într-adevăr, mai multe persoane depistate pozitiv, dar nu suntem în situația închiderii acestor localități. Am discutat, ieri, cu primarii de la Obreja (comună la care este arondat satul Iaz) și Eftimie Murgu și cu viceprimarul municipiului Caransebeș. Am recomandat măsuri de restrângere a activității populației pentru a nu crea focare. Sper ca oamenii să înțeleagă că autoritățile pot să combată acest virus numai cu sprijinul lor”.

Punctual, cele mai grave situații sunt, în momentul de față, la Iaz și Eftimie Murgu. „La Iaz avem 10 cazuri. Nu suntem în situația de a închide localitatea, dar dacă în următoarele 3-4 zile avom avea în continuare un număr semnificativ de cazuri noi, vom ajunge să luăm această măsură. În comuna Eftimie Murgu, una dintre persoanele confirmate cu COVID-19 este angajat al Primăriei, astfel încât programul cu publicul a fost sistat. Se face telemuncă în primărie”, a adăugat prefectul Cristian Gâfu. În plus, la Eftimie Murgu au fost luate măsuri speciale și pentru protejarea turiștilor care, în această perioadă, ajung în număr foarte mare la Complexul mulinologic din Cheilei Rudăriei: „La sesizarea primarului comunei, am dispus Direției Silvice ca în zona turistică unde sunt morile de apă să trimită echipe de pădurari care să îi infomeze pe turiști că în comună există persoane pozitive și să le spună să păstreze normele de distanțare socială, să poarte măști și să se dezinfecteze după ce trec prin zonă, pentru că trebuie să protejăm pe toată lumea: și pe cetățenii județului nostru, dar și pe cei care vin din alte părți”.

Potrivit datelor raportate astăzi de Direcția de Sănătate Publică, numărul total al cazurilor COVID-19 confirmate de la începutul pandemiei în Caraș-Severin a ajuns acum la 233, după ce, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 11 cazuri noi, iar un pacient care era internat la Spitalul Județean de Urgență Reșița a fost declarat vindecat și externat. În momentul de față, în Caraș-Severin sunt internați 76 de pacienți cu COVID-19 (31 la Reșița și 45 la Caransebeș). Alți 20 de cărășeni confirmați cu infecție cu coronavirus sunt în izolare la domiciliu. De asemenea, 4 persoane sunt internate în alte județe și alte 4 au fost externate la cerere. De la începutul pandemiei, 121 de cărășeni infectați cu coronavirus au fost declarați vindecați și 13 au decedat, dintre care o persoană din alte cauze, noncovid.

Record nedorit pe secțiile de Terapie Intensivă

La nivel național, numărul cazurilor noi se menține ridicat. Astăzi au fost raportate 1.182 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cele mai multe îmbolnăviri fiind înregistrate în Prahova (101), Argeș (98) și Dâmbovița (84). La polul opus se situează județele Covasna și Satu Mare, cu numai câte două cazuri noi fiecare. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat și 30 de decese ale unoor pacienți confirmați cu infecție cu coornavirus. În momentul de față, în spitalele din țară sunt internați 6.926 de pacienți cu COVID-19, dintre care 377 se află la ATI, acesta fiind un record în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu coronavirus care necesită îngrijire medicală la Terapie Intensivă.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, „până astăzi, 29 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 48.235 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.  26.446 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.870 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 2.269 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available