Crucea lui Herglotz a fost resfințită. Monumentul, ridicat în 1874, a fost restaurat de Primăria Reșița anul trecut

 

Crucea metalică de mari dimensiuni a foat confecționată în uzinele reșițene și amplasată, pe 29 iunie 1874, în cel mai înalt punct al Reșiței – loc ce astăzi este cunoscut sub denumirea de Dealul Crucii. Monumentul a fost ridicat în memoria victimelor luptelor ce au avut loc la Reșița în timpul Revoluției de la 1848.

 

De Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie 2022, la exact 148 de ani de la amplasarea crucii metalice pe cel mai înalt deal din jurul Reșiței, monumentul a fost resfințit, slujba oficiată în limbile germană, maghiară și română marcând finalizarea lucrărilor de restaurare executate anul trecut la inițiativa primarului Ioan Popa. Crucea a fost restaurată și iluminată astfel încât, la lăsarea întunericului, poate fi observată din mai multe zone din partea de sus a orașului.

 

„Crucea lui Herglotz străjuiește orașul ca un simbol al păcii și înțelegerii. După luptele din toamna și iarna anului 1848 pentru regiunea industrială a Banatului Montan, pe cel mai înalt deal de deasupra Reșiței a fost instalat un tun cu ajutorul căruia s-a apărat localitatea. În locul lui, după încheierea luptelor, la inițiativa familiei Herglotz, s-a ridicat o cruce de lemn. După 26 de ani, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, crucea de lemn s-a înlocuit cu una din metal, servind ca monument pentru comemorarea evenimentelor din anul 1848. De atunci, dealul Tunului are un alt nume: Dealul Crucii, Golgota revoluției reșițenilor”, transmit reprezentanții Primăriei Reșița.

 

Intenția municipalității este să reamenajeze și terenul din jurul monumentului și să facă zona mai accesibilă prin crearea unor alei din zona centrală a orașului până la Crucea lui Herglotz.

 

 

Sursă foto: Petre Dalea

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available