Cu barca pe Dunăre, 500 de euro/persoană. Ghizii, sirieni

 

Doi sirieni au fost arestați pentru că au ajutat opt migranți să treacă ilegal frontiera cu barca peste Dunăre. Prețul „transportului”: 4.000 de euro. Ambarcațiunea în care se aflau cele două călăuze și alte opt persoane, din Siria, Turcia şi Irak, a fost interceptată în noaptea de 9 spre 10 mai de către polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova Veche.

 

Polițiștii de frontieră au observat ambarcațiunea, cu ajutorul aparaturii de supraveghere pe timp de noapte, încă din momentul în care aceasta se afla în apele teritoriale sârbești. Barca se deplasa cu viteză spre malul românesc unde a și fost interceptată de polițiști.

 

„În jurul orei 03.00, polițiștii au observat pe fluviul Dunărea, pe direcţia kilometrului fluvial 1053, o barcă care se deplasa cu viteză dinspre apele teritoriale sârbeşti perpendicular pe linia de frontieră cu România. Ambarcaţiunea a fost interceptată de un echipaj al poliţiei de frontieră pe malul românesc. Ca urmare a acţiunii, la malul Dunării au fost descoperiţi opt cetățeni străini care au fost debarcaţi, iar în barcă se aflau alţi doi bărbaţi care intenţionau să se întoarcă pe teritoriul sârb. Cei în cauză nu aveau documente de identitate asupra lor, drept pentru care au fost conduşi la sediul Sectorul Poliţiei de Frontieră pentru a fi identificaţi”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

 

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că persoanele din barcă au între 16 şi 43 de ani și sunt din Siria, Turcia şi Irak. Potrivit oamenilor legii, „doi dintre cetățenii sirieni aveau rol de călăuze şi intenţionau să îi ajute pe ceilalţi opt să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cei doi urmau să primească 500 euro pentru transportul fiecărui cetăţean străin peste fluviul Dunărea”.

 

Cei doi sirieni care au condus barca au fost prezentaţi instanței de judecată, magistrații din cadrul Tribunalului Caraş-Severin admițând propunerea de arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 zile. Cercetările în această cauză continuă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

 

În acest context, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara le reamintesc cetăţenilor că este ilegal să transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat. Iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon 0219590, care este disponibil non-stop.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available