Decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa inter-semestrială, va fi luată în această după-amiază. În așteptarea veștilor de la centru, cele din teritoriu nu sunt deloc optimiste. În Caraș-Severin, numărul dascălilor care s-au vaccinat este infim, iar peste 50% dintre unitățile de învățământ sunt în scenariul galben sau roșu.
La nivelul județului Caraș-Severin, doar 168 de cadre didactice s-au vaccinat împotriva COVID-19, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ). „Pe platforma de vaccinare au fost înscrise 1.422 de cadre didactice, adică 46,96% din totalul acestora, fără a lua în calcul personalul didactic auxiliar și nedidactic. Dintre acestea, s-au vaccinat 168, reprezentând 11,81% din cadrele didactice înscrise pe platforma de vaccinare”, informează purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ioan Chiosa.
În ceea ce privește scenariile de funcționare avizate de către Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Sănătate Publică în conformitate cu rata de incidență pe localități a cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, 57 de unități de învățământ figurează în scenariul verde, acolo unde rata de infectare este de sub 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori, 60 în scenariul galben (în localitățile cu o rată între 1,5 și 3 la mie) și cinci în scenariul roșu (rata de infectare de peste 5‰). „Unitățile de învățământ din scenariul roșu sunt toate în mediul rural. Este vorba despre Liceul Teoretic Bilingv din Carașova și de școlile gimnaziale din Văliug, Ocna de Fier, Ramna și Vermeș, cu toate structurile arondate. În total, la aceste unități de învățământ studiază 187 de elevi. 32 dintre aceștia sunt în ani terminali: 27 în clasa a VIII-a și cinci în clasa a XII-a, iar 155 în clasele V-VII și IX-XI”, mai precizează Ioan Chiosa.
În aceste condiții este așteptată decizia de astăzi a autorităților centrale referitoare la modul în care vor fi reluate cursurile în semestrul al doilea. Ședința de lucru în care se va hotărî dacă elevii vor reveni în școli sau nu va începe la ora 15, la Palatul Cotroceni. Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, la aceasta vor participa: președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, că susține varianta reluării cursurilor cu prezența elevilor în unitățile de învățământ și a explicat că învăţământul hibrid (online şi fizic) se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă. Ministrul a mai precizat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.
UPDATE, ora 18.00
Școlile se vor redeschide pe 8 februarie, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, este decizia luată în ședința de astăzi de la Cotroceni. Astfel, în localitățile aflate în scenariul verde, cursurile se vor desfășura față în față integral, în cele aflate în scenariul galben, grădinițele vor fi deschise și, de asemenea, vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VII-a și a XII-a, iar în scenariul roșu, vor fi deschise grădinițele în timp ce școlile vor face cursuri online, cu excepția claselor din ciclul primar. În localitățile aflate în carantină, cursurile se vor desfășura exclusiv online.
La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că decizia a fost luată după analizarea contextului pandemic și în concordanță cu ceea ce au făcut și alte state ale Uniunii Europene. „Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic, avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile”.
Șeful statului a precizat că decizia privind modul în care va începe școala pe 8 februarie a fost luată în unanimitate. „Începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli. Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat. În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala online. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă”, a explicat Klaus Iohannis.
Potrivit președintelui, mâine va fi dat publicității un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, prin care vor fi clarificate toate detaliile referitoare la desfășurarea cursurilor.