Scenariu roșu pentru o comună din Caraș-Severin. Aici, școala ar urma să înceapă exclusiv online întrucât incidența cazurilor COVID-19 este de 7,56 la 1.000 de locuitori. Ministerul Sănătății a publicat analiza epidemologică pe județe, care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile, în funcție de care se stabilește modalitatea de începere a noului an școlar.
Potrivit datelor furnizate de DSP Caraș-Severin și centralizate de Ministerul Sănătății, comuna Bolvașnița intră în scenariul roșu pentru începerea noului an școlar. Comuna are aproximativ 1.400 de locuitori și, în ultimele 14 zile, inidența cazurilor de infectare cu cornavirus a fost mult peste pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori trasat de autorități pentru scenariul roșu, care presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții exclusiv online.
Alte 22 de unități administrativ-teritoriale, printre care și municipiul Caransebeș și orașul Oravița, se înscriu în scenariul galben, care presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, de asmenea, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu se aplică acolo unde incidența cazurilor confirmate este între 1 și 3 cazuri raportat la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În județul nostru este vorba despre Caransebeș (1,05) și Oravița (2,77), în mediul urban, iar în cel rural, despre Băuțar (1,24), Berzovia (1,04), Bozovici (1,05), Buchin (1,49), Bucoșnița (1,43), Carașova (1,04), Eftimie Murgu (1,31), Fârliug (1,74), Grădinari (1,00), Lăpușnicel (1,08), Luncavița (1,32), Marga (1,94), Păltiniș (2,90), Prigor (1,27), Ramna (1,31), Rusca Montană (1,08), Sacu (1,3), Târnova (2,44), Văliug (1,32) și Vermeș (2,00).
În celelalte 54 de unități-administrativ teritoriale din Caraș-Severin, incidența cazurilor este sub 1 la 1.000 de locuitori, în unele chiar 0, aici școala urmând să înceapă în 14 septembrie după scenariul clasic: toți elevii în sălile de clasă, dar, bineînțeles, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că „fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”.
Termenul până la care consiliile de administrație ale unităților de învățământ trebuie să propună Inspectoratului Școlar Județean aplicarea unuia dintre cele 3 scenarii, pe baza situației furnizate de DSP și în funcție de particularitățile locale și de infrastructură și resursele umane ale fiecărei școli, este joi, 10 septembrie.