Cum s-a format rețeaua de la Arme și Explozivi, cât valora viața celorlalți pentru rețeaua care dădea „ștampile spre moarte”

Procurorii DIICOT au reușit să destructureze, după cum vă informam zilele trecute, o amplă rețea infracțională ce-și făcuse cuib chiar în Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin. Din primele cercetări și interceptări ale procurorilor ar reieși că rețeaua funcționa cu stimuli nu doar financiari, ci și politici. Se pare că, atunci când își doreau șefii din partid, la IPJ Caraș-Severin se putea trece peste orice. Chiar și peste viața unor nevinovați…

„La nivelul județului Caraș-Severin funcționează POP-TIR SPORTIV SRL cu sediu social în Municipiul Caransebeş, Județ Caraş-Severin – societate administrată de Pop Ioan, care organizează cursuri de instruire în domeniul armelor”, au transmis judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Caraș-Severin procurorii antimafia atunci când au cerut arestarea capilor rețelei. De la înființarea firmei și până în cursul anului 2017, procurorii spun că nu au găsit indicii cu privire la modul de funcționare corect sau incorect al acesteia, însă, începând cu anul 2017, Ioan Pop (administratorul firmei) l-a racolat pe Nicolae Cernea (colonel în rezervă, fost ofițer al Serviciului Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin) la firma sa, moment din care cei doi au acționat în mod constant și coordonat, spun procurorii, în vederea racolării a cât mai multor persoane interesate în obținerea dreptului de deținere a unor arme letale/neletale, asigurându-le acestora promovarea examenului de absolvire a cursului prin divulgarea subiectelor de concurs în scopul obținerii unui folos patrimonial pentru grup constituit din perceperea a cât mai multor taxe de înscriere.

Procurorii rețin în acest sens că, pentru a promova cât mai multe loturi de cursanți, erau comprimate la maxim numărul de ore necesare cursului, singurul contact cu școala al cursanților vizând primirea pe e-mail a subiectelor de concurs, ignorându-se de către societate predarea materiei și efectuarea ședințelor practice de mânuire a armamentului și de tragere în poligon.

Racolările

Pentru a acționa în modul prezentat, procurorii mai spun că Cernea, la rândul său, l-a racolat în cadrul grupului pe fostul său coleg Radu Ștefan – șeful actual al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, cel care le-a asigurat furnizarea subiectelor de concurs și cel care ulterior, pe toată perioada existenței grupului, a avut grijă ca aceste subiecte de concurs să nu fie schimbate/modificate.

La grupul astfel constituit, de-a lungul timpului a mai aderat Nicolae Miculescu, subofițer în cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, subordonat al lui Ștefan Radu, fost coleg de serviciu mulți ani cu Nicolae Cernea și, în același timp, vecin de apartament cu acesta. În cadrul grupului, Nicolae Miculescu, cunoscând structura, scopul și modul de lucru al grupării, a sprijinit gruparea în realizarea scopului, acela de nerespectare a regimului armelor și munițiilor prin acoperirea nelegalităților ce se puteau transforma în dosare penale comise de membrii grupului și prin divulgarea unor informații nedestinate publicității pe care le-a cunoscut din activitatea profesională referitoare la verificările efectuate de conducerea IPJ Caraș-Severin.

„În concluzie, putem preciza că grupul format în anul 2017 este constituit de Ioan Pop – inițiatorul și liderul grupului, Nicolae Cernea – mâna dreaptă a liderului și cel care a reușit să creeze liantul între SC POP TIR SPORTIV SRL și Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, Ștefan Radu – Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, care este singurul în măsură să garanteze menținerea subiectelor cunoscute la fiecare concurs organizat și Niculae Miculescu – lucrător în cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, care sprijină grupul prin acoperirea nelegalităților ivite în urma modalității de acțiune infracțională”, scrie procurorul DIICOT în referatul citat.

La grupul astfel format au aderat au aderat toate acele persoane care au solicitat ca, în schimbul taxei cerute de membrii grupului, să obțină permisul de armă fără a se prezenta la cursuri, fără să exerseze trageri la poligon și fără să învețe tematica de concurs. La grupul astfel creat au aderat și lucrători de poliție, o doamnă cu identitate protejată dar și doi polițiști pe care procurorii îi enumeră, Străin Petru și Panduru Petru, care ocazional îndeplinesc sarcinile trasate de Ștefan Radu, sarcini care contravin normelor de drept și care sunt făcute în scopul favorizării directe ale unor persoane cu funcții publice importante, persoane indicate de Ștefan Radu.

Modul de operare

Grupul astfel constituit, conform indiciilor și probelor astfel administrate în cauză, a acționat o lungă perioadă de timp, de 3 ani de zile, modalitatea de lucru fiind aceeași de fiecare dată, fiecare membru al grupării având sarcini prestabilite și bine definite.

Pentru obținerea certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor care atestă dreptul de a procura arme letale/neletale și, implicit, de a le deține și purta ulterior, societatea comercială POP-TIR SPORTIV SRL din Caransebeș, prin administratorul Ioan Pop, organizează periodic cursuri de instruire teoretică și practică.

Odată constituit un lot de cursanți, Pop și Cernea stabilesc graficul pe zile și interval orar în care ar trebui să fie desfășurate activități didactice de instruire a cursanților, cu specificarea că fiecare curs este structurat pe o perioadă de minim 15 zile, iar fiecare cursant pentru a putea absolvi trebuie să parcurgă cel puțin 90% din programul de pregătire didactică, deci să participe în 14 zile. S-a constatat că Ioan Pop și Nicolae Cernea stabileau graficul de desfășurare, de fiecare dată în 15 zile calendaristice consecutive, incluzând sărbători legale și zile nelucrătoare din dorința de a finaliza cât mai repede un lot de cursanți, fără însă ca aceste cursuri să fie susținute.

De asemenea, din probele deja administrate în cauză rezultă că acești cursanți nu numai că nu au participat la cursuri, dar nu au participat nici la ședința de mânuire a armamentului și de executare a tragerilor într-un poligon autorizat conform Legii 295/2004. Au fost audiați în cauză 12 cursanți care au participat la examenul de absolvire din 4 decembrie 2019, examinare întreruptă de perchezițiile efectuate în cauză, iar conform celor declarate de cursanți aceștia nu au participat la niciun curs de pregătire teoretică. În ceea ce privește pregătirea practică, aceștia s-au deplasat la poligon în 2 zile și au efectuat de fiecare dată doar 2 ore/zi pregătire practică, în loc de 8 ore/zi. De asemenea, cursanții au arătat că au primit un lot de subiecte rezolvate de la Nicolae Cernea, care le-a indicat că răspunsul corect era cel îngroșat și i-a asigurat că cele 20 de întrebări ce vor fi date la examinare vor face parte din acest lot.

La finalizarea celor 15 zile calendaristice se organiza examenul de absolvire, la care toți cursanții, fără să fi participat la cursurile minime necesare, primeau pe e-mail lotul de subiecte pe care gruparea le-a obținut cu sprijinul lui Ștefan Radu (cel care garanta că examinarea va viza în mod cert acele subiecte), cu rezolvarea aferentă, subiecte din care în mod cert 20 făceau obiectul examenului de absolvire. Pentru a se asigura că toți cursanții vor absolvi, Nicolae Cernea personal îi organiza în dimineața zilei de examinare, îi chema în sala de concurs înaintea supraveghetorilor, îi instruia încă o dată și dacă era nevoie îi mai corecta și pe perioada desfășurării examinării, plimbându-se printre bănci. Odată absolvit examenul, cu fișa de absolvire și cu fișa medicală, cursantul se prezenta la Radu Ștefan care, în virtutea atribuțiilor de serviciu, punea viza finală, deși cunoștea în amănunt modul în care respectiva persoană obținea dreptul de portarmă, ignorând pericolul social concret născut din acordarea dreptului de portarmă și utilizarea unei arme de către o persoană total neinstruită.

Efectul criminal

Pericolul social concret este cu atât mai mare cu cât absolvenții cursului puteau solicita fie o armă neletală, fie una letală, iar utilizarea în mod neadecvat a unei asemenea arme poate provoca consecințe deosebit de grave pentru liniștea și ordinea publică, precum și pentru siguranța personală a fiecărui cetățean (cu titlul de exemplu menționăm împrejurarea în care un fost cursant, accidental, și-a împușcat mortal fratele la o partidă de vânătoare – în data de 15.08.2019 un fost cursant al SC POP TIR SPORTIV SRL și-a împușcat fratele minor – mortal, din greșeală la vânătoare. Sugestivă în acest sens este o convorbire telefonică ce a avut loc între Nicolae Cernea și Ioan Pop, în 15.08.2019, de la ora 10:27:33, a cărei înregistrare se află la dosarul făcut de procurorul DIICOT.

 

CITEȘTE ȘI: Cutremur în IPJ și Prefectura Caraș-Severin! Ofițeri superiori, reținuți pentru 24 de ore! Prefectul Matei Lupu și-a dat demisia?! [VIDEO EXCLUSIV]

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite