Din 20 decembrie 2019 putem trece frontiera cu bacul! Vinovat, primarul Adrian Torma!

Mâine, 20 decembrie 2019, va fi inaugurat oficial bacul Baziaș 4, care va face legătura între Moldova Nouă și orașul Golubac din Serbia. „Un moment istoric pentru Moldova Nouă, dar și pentru județul Caraș-Severin”, titra, în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook, primarul Adrian Torma. Și nu îl putem contrazice, având în vedere cât a durat înfăptuirea lui: aproape opt ani, cu trei mai mult decât durata prevăzută în contract.

În valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, proiectul bacului de la Moldova Nouă, derulat de Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu primăriile din Moldova Nouă, Veliko Gradiste și Golubac, a început în 2011, dar a întâmpinat numeroase impedimente care au dus la întârzieri majore.

Întrucât proiectul nu a fost finalizat la termenul prevăzut, 31 decembrie 2016, perioada de implementare a fost prelungită cu nouă luni. Practic, mai trebuiau realizate un punct vamal și o arteră de legatură, obligații asumate și neonorate de către Primăria Moldova Nouă în timpul mandatului social-democratului Matei Lupu, ajuns, ulterior, prefect al județului. Pentru că nu s-a încadrat în termen, Primăria a pierdut finanțarea europeană și noul edil ales în iunie 2016, liberalul (la acea dată) Adrian Torma, a trebuit să salveze situația. Primăria a accesat un credit pentru realizarea lucrărilor și, undeva spre finalul anului 2017, totul a fost gata și urma, practic, ultima formalitate pentru ca bacul să devină, în sfârșit, funcțional: emiterea unei ordonanțe de guvern pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei. Au urmat, însă, aproape doi ani în care nu s-a întâmplat nimic în acest sens, primarul Adrian Torma a fost pe punctul de a renunța la funcție nemulțumit că partidul aflat la guvernare, PSD, îi pune bețe în roate, până când, la finalul lunii august a acestui an, apele s-au limpezit: Guvernul a dat ordonanța mult așteptată, Torma, dat afară, în iunie, din PNL, a semnat adeziunea cu PSD și, împreună cu Viorica Dăncilă, încă prim-ministru la acea dată, a inaugurat pe 20 septembrie punctul de trecere a frontierei.

De la acea dată, toate procedurile rămase au fost accelerate și mâine, 20 decembrie, va avea loc deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei în regim de bac și pietonal și a noului punct vamal de la Moldova Nouă. Acesta se află în zona portului industrial Moldomin și va opera, în primă fază, două curse zilnice, una dimineața și alta după-amiaza. Capacitatea maximă a bacului de trecere este de 20 de autoturisme și 50 de călători pe cursă, iar timpul parcurs pe Dunăre între cele două puncte vamale, Moldova Nouă și Golubac, este de aproximativ 30 minute.

https://www.facebook.com/adi.torma/videos/10216223908490399/

„20 decembrie 2019. Un moment istoric pentru orașul Moldova Noua prin deschiderea punctului vamal de trecere a frontierei cu bacul în Serbia. Sunt extrem de bucuros că pot face parte, în calitate de primar, la acest moment istoric și îndemn să aveți încredere în acest proiect care va schimba în bine traiectoria turismului din Clisura Dunării”, punctează cu entuziasm primarul Adrian Torma.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available