Dan Barna plătește cu funcția din partid după ieșirea USR PLUS de la guvernare!

 

Cel puțin asta arată rezultatele alegerilor pentru președinția URS PLUS, anunțate astăzi. Considerat până nu demult favorit la câștigarea scrutinului intern, copreședintele Dan Barna a fost devansat de principalul său contracandidat, copreședintele Dacian Cioloș: după primul tur, doar 14 mii dintre cei 44 de mii de membri cu drept de vot au optat pentru fostul lider USR.

 

Începută în 15 septembrie, întreruptă după câteva ore din cauza neregulilor semnalate și reluată o zi mai târziu, votarea președintelui USR PLUS s-a încheiat astăzi, dar va fi reluată iar peste câteva zile! Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu, după ce niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină cel puțin 50 la sută plus unu din totalul voturilor exprimate: „În zilele următoare va începe turul doi, care se va încheia înainte de Congres”.

 

În primul tur, au ales să voteze doar 32.815 de membri USR PLUS dintre cei 44.114 despre care ni se spune că ar fi avut drept de vot. Pe primul loc se află Dacian Cioloș – 46% (15.111 voturi), urmat de Dan Barna – 43,9% (14.404 voturi) și Irineu Ambrozie Darău – 10,1% (3.300 voturi).

 

Încă nu s-a anunțat când va începe votarea în turul 2 și nici când se va încheia aceasta. Cert e că în cursă au rămas Cioloș și Barna. Și că decisivă ar putea fi opțiunea susținătorilor lui Darău, care ar urma să aleagă acum între doi candidați pe care nu și-i mai doresc în fruntea USR PLUS!

 

„Festivalul democrației interne s-a transformat într-o glumă”

 

Astăzi, înaintea anunțării rezultatelor, Irineu Darău a anunțat pe pagina sa de Facebook că, în eventualitatea unui tur doi, nu va vota cu niciunul dintre finaliști: „Candidatura mea manifest s-a dovedit cu atât mai necesară acum când am văzut cât de mult s-a îndepărtat partidul de valorile sale fondatoare. Procedura internă de campanie și de vot s-a dovedit a fi profund viciată și nu a existat niciun fel de voință de a o repara – nici din partea actualei conduceri nici din partea co-președinților contra-candidați în cursa electorală. Festivalul democrației interne, cel care ne-a diferențiat în trecut de toate celelalte partide de pe scena politică, s-a transformat într-o glumă. Voi face tot ce ține de mine pentru a remedia acest lucru, pentru că numai alegerile echitabile și corecte pot fi fundamentul unei democrații veritabile. În acest context, vreau să anunț chiar înainte de calcularea rezultatelor votului intern că nu voi susține niciun candidat în turul 2, dacă acesta va exista. Nu pot susține un candidat care atentează la democrație, după cum nu pot susține un candidat care se uită la această agresiune fără să facă nimic”.

 

După anunțarea rezultatului, Darău a repetat, într-o declarație făcută la Digi 24: „Nu voi putea susține pe niciunul dintre acești doi lideri”. Însă precizarea din final a senatorului de Brașov Irineu Darău ar putea lăsa de înțeles cu cine nu vor vota de fapt susținătorii săi: „Nu văd un viitor pentru USR PLUS cu Dan Barna la președinția partidului și care eventual să candideze la președinția României”.

 

Congresul USR PLUS va avea loc în 2-3 octombrie, atunci va fi ales Biroul Naţional, care va asigura conducerea executivă a partidului alături de președintele votat în aceste zile. Componența Biroului Național va fi stabilită de către delegații la Congres, majoritatea dintre aceștia – după întâmplările de la alegerile din teritoriu – fiind susținători ai lui Barna. Așa cum este cazul celor din filiala cărășeană condusă de Andrei Plujar.

 

Sursă foto: digi24.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite