„David și Goliat” de la Hala Minda din Reșița, Premiul Național „Constantin Brâncuși”!

 

Institutul Cultural Român i-a decernat săptămâna aceasta Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021 sculptorului Aurel Vlad, pentru lucrarea „David și Goliat” din expoziția „ReMetal”, de la Hala Minda din Reșița.

 

Trofeul Premiului Național „Constantin Brâncuși”, realizat de artistul plastic Mihai Țopescu, i-a fost înmânat câștigătorului, joi, 27 octombrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, desfășurate în apropierea Mesei Tăcerii din Târgu Jiu. Festivitatea de premiere a avut loc în aceeași zi la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

 

 

Lucrarea „David și Goliat” are 6 metri înălțime și a fost realizată în Reșița, pornind de la macheta construită de artist și continuând tradiția lucrului în metal. „Îmi este dat s-o fac”, aprecia sculptorul despre lucrarea monumentală, metaforă a veșnicei lupte dintre bine și rău. Expoziția de sculptură monumentală „ReMetal 2021” – un proiect pilot al Primăriei Reșița și avanpost al proiectului general de revitalizare a Halei Minda prin reconversia acesteia într-un centru de excelență în prelucrarea metalului – a fost inaugurată anul trecut, când municipiul Reșița a aniversat 250 de ani de viață industrială. În fața Halei Minda pot fi admirate șase lucrări monumentale reunite într-un parc de sculptură curatoriat de Fundația Interart Triade, proiectate de artiștii Roman Cotoșman, Doru Covrig, Ingo Glass, Peter Jecza, Constantin Flondor și Aurel Vlad și executate cu ajutorul unor firme de profil din Reșița (Plastomet și Spaleck) și din Arad (PAB România).

 

Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021, destinat unei personalități remarcabile prin opera și activitatea sa în promovarea valorilor românești din domeniul artelor plastice, a fost acordat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premiul constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.

 

 

Născut în 1954 la Galați, Aurel Vlad a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Sculptură, în 1984, iar din 2005 este doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București. În cei peste 30 de ani de carieră artistică a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: 1990 – Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1998 – Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor; 2002 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru Sculptură; 2003 – Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși” – Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 – Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 – Premiul pentru excelență în artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România; 2016 – Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available