De ce se moare pe șoselele din Caraș-Severin? Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor rutiere grave

 

27 de persoane și-au pierdut viața în primele zece luni ale acestui an în accidente rutiere produse pe drumurile publice din Caraș-Severin. Deși numărul accidentelor grave a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, cel al deceselor a rămas la fel, majoritatea survenind pe fondul nerespectării de către conducătorii auto a regimului legal de viteză.

 

64 de accidente grave, în urma cărora 27 de persoane au murit și 96 au fost rănite, dintre care 57 grav. Așa arată bilanțul pe șoselele din Caraș-Severin în primele zece luni ale acestui an, prezentat într-o analiză a evoluției indicatorilor privind siguranța rutieră întocmită de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, se înregistrează o scădere consistentă, de 17,18%, de la 75 la 64, a numărului accidentelor grave, însă, cu toate acestea, numărul persoanelor decedate este același, 27, iar cel al persoanelor rănite a scăzut numai cu 11.

 

Conform analizei IPJ, nerespectarea regimului legal de viteză rămâne principala cauză a accidentelor rutiere grave, urmată de indisciplina pietonală, preocupări de natură a distrage atenția și de neacordarea priorității la vehicule. În primele zece luni ale anului, viteza excesivă a ucis pe șoselele din Caraș-Severin 14 persoane, cu șase mai multe decât în aceeași perioadă din 2021, fiind înregistrate, pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, 25 de accidente, față de 15 în perioada ianuarie – octombrie 2021. De asemenea, cele 25 de accidente s-au soldat cu 24 răniți grav și 15 răniți ușor. Din cauza indisciplinei pietonilor, au avut loc nouă accidente, cu unul mai puțin decât anul trecut, în urma cărora trei persoane au murit și șapte au fost rănite, dintre care șase grav. Numărul accidentelor generate de preocupări de natură a distrage atenția a scăzut de la zece la șase, însă cel al persoanelor decedate în urma acestor accidente a crescut de la doi la patru. Neacordarea priorității la vehicule a dus la producerea a cinci accidente, cu trei mai puține decât în 2021. În urma acestora, două persoane au decedat și trei au fost rănite grav.

 

„Dinamica accidentelor înregistrate în perioada analizată pe raza judeţului Caraş-Severin se circumscrie unor valori  sub media înregistrată la nivelul țării, situându-ne pe locul 13 la numărul accidentelor rutiere grave, locul 18 la numărul persoanelor decedate şi locul 17 la numărul persoanelor rănite grav”, precizează șeful IPJ Caraș-Severin, comisar-şef de poliţie Ciprian Terciu.

 

În primele zece luni ale anului, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Caraș-Severin au efectuat 2.007 de acțiuni de control pe șoselele din județ, principalele infracțiuni constatate fiind: conducere a unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 137; conducerea unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice – 124; conducerea unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals – 29; conducerea sub influenţa substanțelor psihoactive – 22.

 

În urma controalelor, polițiștii au aplicat 34.691 de sancțiuni, cu 491 mai multe decât în primele zece luni ale anului trecut. Peste 95% dintre acestea au fost aplicate conducătorilor auto, dar s-au dat și 1.421 de sancțiuni altor categorii de participanţi la trafic: pietoni – 763; bicicliști – 545; conducători de trotinete – 33; căruțași – 17; alți participanți – 42. De asemenea, au fost retrase 1.643 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 2.374 de permise de conducere, majoritatea pentru depășire – 1.093, viteză – 529 și alcool – 132.

 

Sursă foto: Accident mortal pe DN 58B

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available