De neimaginat! Traseul Via Transilvanica, vandalizat în Caraș-Severin, la nici patru luni de la inaugurare

 

Drumeții care au ajuns pe Terra Banatica – cel mai lung și dificil tronson al Via Transilvanica – în această toamnă au avut parte de o imagine dezolantă: mai multe marcaje din zona Băile Herculane au fost distruse! S-a încercat chiar vandalizarea uneia dintre bornele din andezit care marchează traseul.

 

Echipa Tășuleasa Social, inițiatoarea proiectului Via Transilvanica – drumul tematic de peste 1.000 de kilometri care unește România de la nord la sud –, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care unii dintre cei care ajung pe traseu înțeleg să se comporte. Din 2018, de când a început marcarea Via Transilvanica, pe traseu au avut loc numeroase distrugeri, cel mai recent incident de acest gen fiind semnalat pe Terra Banatica – tronsonul din județul Caraș-Severin care a fost lansat în luna iulie a acestui an.

 

„Cu multă amărăciune, împărtășim cu voi și lucrurile mai puțin bune, cele dezarmante și alarmante, cum e și vestea pe care v-o aducem astăzi. Niște drumeți ne-au trimis imagini și ne-au spus că marcajele au fost distruse pe porțiunea de la drumul național Herculane – Târgu Jiu, care urcă spre Ineleț, în județul Caraș-Severin. S-a încercat și distrugerea unei borne, iar T-urile portocalii au fost răzuite complet de pe scoarța copacilor”, a anunțat, în această dimineață, echipa Tășuleasa Social.

 

Amenajarea tronsonului Terra Banatica a durat câteva săptămâni și a presupus un efort deosebit atât din partea voluntarilor, cât și a comunităților locale care s-au implicat în acest demers care pune județul Caraș-Seveirn pe traseul Via Transilvanica. „Județul Caraș-Severin a fost cea mai complicată dintre aventurile noastre pe Via Transilvanica. Atât noi, echipa de la Tășuleasa Social, cât și comunitatea de acolo, am depus eforturi uriașe pentru a marca tronsonul din acest județ. Am cărat borne cu elicopterul acolo unde nu aveam drum, am reușit să închiriem o fostă cale ferată pentru a face trecerea din Hunedoara spre Caraș-Severin și am fost pregătiți să schimbăm planul de mai multe ori, până să lansăm drumul în 24 iulie 2021, la Gărâna”, spun cei de la Tășuleasa Social.

 

Aceștia speră ca, odată cu trecerea timpului, astfel de evenimente să nu se mai repete: „Ne așteptăm să ia timp până când comunitatea percepe acest drum ca fiind parte din ea, nu un intrus, nu o piază rea. Lucrul acesta se vede acolo unde drumul care unește a împlinit niște ani, unde oamenii au început să îl parcurgă, unde avem părinți de drum și localnicii și-au dat dea seama că ei sunt actorii principali ai acestui proiect. Asimilarea drumului este un proces și durează. Dar totuși, de ce distrugem? Noi sperăm că răspunsul are legătură cu un fel de frică de necunoscut și că Via Transilvanica va primi toate șansele necesare să devină parte din comunitate, să fie acceptată și iubită. Pentru că atunci când unii distrug și alții reconstruiesc în mod repetat, când unii fac și alții desfac, avem o problemă”.

 

Reprezentanții Tășuleasa Social spun că vor repara marcajele și borna distruse, dar „adevăratele cărămizi care susțin construcția drumului sunt oamenii, comunitatea, cei care își însușesc drumul”.

 

Terra Banatica este cel mai lung tronson al Via Transilvanica. Are o lungime de 256 de kilometri, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei – Bucova până la Ineleț, la granița cu județul Mehedinți.

 

Sursă colaj foto: FB Via Transilvanica

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite