De unde a început asocierea gangsterilor cu jocurile de noroc?

 

Dintotdeauna a existat o strânsă legătură între lumea cazinourilor și lumea gangsterilor. Ai văzut în filme sau în documentare și știri cum capii unor rețele de mafioți din trecut dețin afaceri și în domeniul gamblingului sau conduc o rețea de infractori care trag în piept sistemul de jocuri de noroc.

 

Dar cum au ajuns gangsterii să fie legați direct de jocurile de noroc? Încă mai există această legătură în momentul de față? Răspunsul la aceste două întrebări îl vei afla parcurgând acest articol. Vei afla lucruri fascinante despre cele două lumi care s-au contopit într-un moment de cotitură din istoria Statelor Unite ale Americii.

 

Dacă vrei să îți acorzi un moment de respiro înainte de a intra în universul gangsterilor, acum este momentul să profiți de oferta Superbet rotiri gratuite, să intri pe site-ul cazinoului online, să apeși butonul Spin, să vezi dacă ți-a adus sau nu noroc momentul de pauză și apoi să revii la articol.

 

O scurtă istorie

 

În Statele Unite ale Americii, loc reprezentativ pentru jocurile de noroc, gangsterii și gamblingul au fost conectați încă dinainte de prohibiția din anii 1920.

 

Deși în prezent jocurile de noroc sunt o activitate cât se poate de banală, în perioada prohibiției erau interzise, în special pariurile sportive. Acela a fost cadrul perfect pentru mafioții vremurilor respective să creeze o piață neagră pentru alcool și gambling.

 

 

Familiile crimei organizate au reușit să obțină profituri uriașe din alcool și mai ales din jocurile de noroc. Fluxul de numerar crescut a permis organizațiilor criminale să devină extrem de puternice. Totuși, totul s-a schimbat când prohibiția s-a încheiat în 1933.

 

Gangsterii aveau nevoie de o nouă modalitate de a câștiga bani, iar operațiunile de jocuri de noroc, în special de pariuri, au fost soluția perfectă. Cum deja aveau experiență cu gamblingul, odată cu legalizarea jocurilor de noroc în anumite state, multe familii din lumea mafiei au înființat cazinouri pentru a-și spăla banii câștigați ilegal în perioada prohibiției.

 

Gangsterii și jocurile de noroc erau conectate chiar înainte de dezvoltarea Las Vegas, dar expansiunea Sin City s-a potrivit ca o mănușă pentru șefii criminalității, care nu numai că au câștigat mai mulți bani, dar au și putut spăla banii negri din perioada anterioară.

 

Nume celebre din crima organizată

 

Dacă tot ai aflat informații interesante despre lumea gangsterilor, iată și câteva nume celebre din acea perioadă:

 

Benjamin „Bugsy” Siegel: a fost motorul mafiei Bugs și Meyers. El a stat în spatele începerii dezvoltării Las Vegasului.

 

Tony „The Hat” Cornero, poreclit și „Amiralul”: a fost în spatele mai multor cazinouri din Sin City. De asemenea, a operat cazinouri pe vase în largul coastei Californiei.

 

Frank „Lefty” Rosenthal: a operat mai multe cazinouri în Las Vegas, toate fiind deținute de Chicago Outfit.

 

Familia Gambino: este cunoscută ca una dintre cele „Cinci Familii” și funcționează de peste un secol. Ei au fost implicați în multe aspecte ale crimei organizate, inclusiv în pariuri sportive.

 

Pariurile sportive

 

Crima organizată a avut o influență destul de mare și asupra evenimentelor sportive importante de-a lungul anilor. Două dintre cele mai celebre exemple sunt Seria Mondială MLB din 1919 și Finalele Conferinței de Vest NBA din 2002.

 

La Seria Mondială din 1919, Chicago White Sox s-au confruntat cu Cincinnati Reds. Opt membri ai White Sox ar fi conspirat pentru a pierde intenționat seria de campionat. Grupul făcuse o înțelegere cu Arnold Rothstein, celebrul boss al crimei organizate, membru al familiei Gambino.

 

Rothstein a pariat împotriva White Sox și a câștigat o mulțime de bani. Toți cei opt jucători au fost în cele din urmă achitați în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Scandalul Black Sox”. În ciuda achitării, mulți cred în continuare că jucătorii au fost vinovați.

 

 

Un alt exemplu mai recent a avut loc în timpul 2002 NBA Western Conference Finals, în cadrul căreia Sacramento Kings s-au confruntat cu Los Angeles Lakers. A fost o serie strânsă care s-a întins pe durata tuturor celor șapte jocuri.

 

În jocul șase, Sacramento Kings au avut șansa de a încheia seria și de a merge în finală. Mulți suporteri au considerat că arbitrul NBA, Tim Donaghy, a “aranjat” jocul în favoarea Los Angeles Lakers. Supozițiile suporterilor sunt cu atât mai întemeiate cu cât ulterior s-a descoperit că Donaghy are legături cu crima organizată. Lakers au câștigat jocul cu 106 – 102.

 

LA Lakers a câștigat din nou în jocul șapte și a câștigat al treilea campionat consecutiv NBA. Oficialii, inclusiv Donaghy, au fost ulterior investigați pentru rolul lor în joc.

 

Donaghy a fost condamnat pentru două acuzații federale legate de rolul său în pariurile pe jocurile NBA pe care le oficia. Unul dintre presupușii săi conspiratori, Jimmy Battista, a fost, de asemenea, asociat cu familia criminală Gambino.

 

Mai sunt implicați gangsterii în lumea pariurilor?

 

Oficial, crima organizată și pariurile sportive nu mai sunt conectate. Practic este vorba despre o sabie cu două tăișuri. Acum, grație tehnologiei, ilegalitățile pot fi acoperite mult mai ușor, dar, la fel, pot și să fie depistate sau prevenite mult mai rapid.

 

Cazinourile au rămas în continuare o scenă perfectă pentru spălarea banilor negri, deci fără îndoială că încă se mai practică activitățile de curățare a banilor negri prin cazinouri.

 

Pariurile sportive sunt tot mai greu de controlat de către crima organizată odată cu legalizarea gamblingului.

 

Concluzie

 

Indiferent de lege, oricât de aspră ar fi, lumea crimei organizate va găsi o portiță (un politician sau un partid corupt, o breșă dintr-o lege, un arbitru lipsit de integritate etc.) pentru a-și face loc în lumea jocurilor de noroc.

 

Desigur, niciodată nu va mai avea amploarea din anii 1920 – 1930, dar va exista în continuare sub o formă sau alta.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available