Dean Bowman. Portret de reșițean!

 

Printre cele mai importante caracteristici ale spațiului reșițean este multiculturalitatea sau pluralismul cultural, care a permis acestui oraș să dezvolte relații interumane incredibil de armonioase cu mult înainte ca multiculturalimul să devină o teorie politică suspect de agresiv promovată.

Pentru ca semnalul privind transformarea acestei valori în bază a construcției europene să fie foarte clar, pe frontispiciul Uniunii Europene s-a decis să fie trecut motto-ul „Unitate în diversitate”.

Iar acum, când după mulți ani de încercări se aude tot mai puternic vocea unor state care se grăbesc să declare eșuarea multiculturalismului ca teorie politică, Reșița continuă să fie casă bună pentru oricine aduce prin munca și talentul său valoare adăugată acestui spațiu.

Este rezultatul unui exercițiu deprins pe parcursul unei îndelungi istorii de succes, în care nu politica a unit oamenii, ci nevoile, munca, hobby-urile și alte valori umane comune care i-au ajutat să înțeleagă că sănătatea, credința, iubirea, familia sunt elemente sacre în viața unui om. Prin urmare, dacă nu le punem în pericol, dacă învățăm să le respectăm, putem avea un prieten în fiecare dintre locuitorii acestei planete.

Odată cu imixtiunea politicului în relațiile interumane multe dintre aceste valori au început să fie ignorate… sau au fost trecute la sfârșitul unei liste foarte lungi de priorității! De aceea cred că eșecul multiculturalismului este generat de o abordare politică străină concepțiilor umaniste, chiar dacă la nivel de discurs aceasta este justificarea.

În ciuda eșecului politic declarat privind multiculturalitatea, la nivelul relațiilor interumane în multe locuri din lume există modele de succes privind integrarea unui pluralism cultural care încarcă acele spații cu un parfum special, motive de bucurie și chiar mândrie locală. În deplin consens cu istoria sa Reșița continuă să fie un astfel de spațiu… și mă mândresc cu această caracteristică a orașului care, cu multă generozitate, m-a adoptat și pe mine cândva.

 

Zilele trecute, un foarte bun amic din Bacău, Vasile Mircea, pelerin cu multe mii de kilometri făcuți pe trasee aflate cam prin toate colțurile lumii, îmi trimtea un mesaj prin care-mi făcea cunoscut unul din gândurile sale.

„Dacă voi avea vreodată norocul să pot merge la un concert Gospel, cu Dean Bowman, va fi o zi fericită din viața mea! Trebuie să fiți fericiți că-l aveți pe acest om la Reșița și că a făcut o școală Gospel acolo!”

Era o continuare a unei discuții avute cu câteva săptămâni în urmă, după prima apariție a lui Dean la emisiunea „Românii au talent”, în care acesta a entuziasmat publicul cântând formidabil melodia „It’s a man’s world”, o piesă în genul gospel, specific comunităților creștine afroamericane, caracterizat prin influențe de jazz și blues. Dean a cântat cu o bucurie imensă și umilință creștină bine măsurată pentru spectatori, telespectatori, dar mai ales… pentru elevii săi.

Așa a auzit toată țara despre școala de Gospel pe care Dean Bowman a înființat-o la Reșița, unde predă în mod voluntar tehnica muzicii gospel, jazz și soul, fapt ce i-a dat lui Mircea prilejul să spună: „Este de-a dreptul formidabil cum prin munca și talentul său un american a reușit să pună Reșița la loc de cinste pe harta culturală a țării!”.  Și spune asta un om care are o impresie mult mai bună decât mulți reșițeni despre perspectiva culturală a Reșiței!

Da, este într-adevăr remarcabil modul în care Dean Bowman, americanul originar din New York, a reușit să se integreze în acest spațiu, unde a ajuns pentru prima dată în 2016 cu ocazia Festivalului de blues din Poiana Lupului/Gărâna, apoi să se facă remarcat ca un adevărat ambasador al multiculturalismului reșițean la nivelul întregii tării… și chiar în afara acesteia.

Este remarcabil chiar și faptul că nimeni nu-i contestă acest rol deoarece a reușit să se facă înțeles, apreciat și respectat. Visul său de a deveni mentorul unor tineri îndrăgostiți de muzică se îmbină perfect cu visul acestor tineri de a avea un astfel de mentor, iar generozitatea cu care împarte din experiența acumulată în școala americană de muzică și în concertele avute prin lumea largă face din el modelul perfect pentru elevii săi.

Devenirea lui Dean ca reșițean este rezultatul unui drum deschis de iubire… parcurs cu iubire, respect, bucurie și umilință! Iubirea pentru femeia pe care a întâlnit-o… și pe care o aștepta, iubirea pentru aceste locuri blagoslovite de Dumnezeu cu frumusețe veșnică, respectul pentru oamenii din acest spațiu și pentru valorile în care ei cred, respectul pentru talentul pe care-l are și bucuria de a alimenta spiritele însetate de cunoaștere din harul tau.

Să poți face toate acestea, cu demnitate și umilință în același timp, nu este la îndemâna oricui, dar oricine reușește acest lucru merită respectul tuturor.

Forța și spiritul unei comunități se alimentează din astfel de modele umane! De aceea, ele trebuie puse în valoare, respectate și acceptate în locurile în care au ales să traiască și să muncească. Iar Dean, prin alegerea pe care a făcut-o, prin talentul și munca sa, face onoare Reșiței, locul în care dintotdeauna oamenii cu etnii, naționalități sau religii diferite au știut să muncească împreună, să trăiască în pace, armonie și respect.

Zilele trecute, după discuția cu Mircea, mă gândeam că pentru Reșița muzicianul Dean Bowman este prezența de care aveam nevoie pentru a înțelege spusele lui Umberto Eco: „Frumuseţea cosmosului este dată nu numai de unitatea în varietate, ci şi de varietatea în unitate!”.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite