Inspectoratul General de Aviație, Departamentul pentru Situații de Urgență, Punctul de Operare Aeromedical Caransebeș și serviciile Salvamont Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara și Mehedinți desfășoară, pe parcursul acestei săptămâni, o amplă acțiune de pregătire pentru salvarea cu suport aero în zone montane greu accesibile.
Personalul medical care încadrează elicopterul SMURD din Punctul de Operare Aeromedical Caransebeș – primul elicopter cu destinație prioritară salvarea montană care activează în țara noastră, realizând deja câteva zeci de acțiuni de la începutul anului – și echipele Salvamont din județele deservite de acesta – Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara și Mehedinți – se antrenează, săptămâna această, în masivele Țarcu, Cerna, Mehedinți, Retezat, Vâlcan și Parâng, pentru a interveni în sistem integrat în situații de urgență.
„În fiecare zi, salvamontiștii merg în munte, solicită intervenția elicopterului, vor stabili canalele de comunicație cu echipajul aparatului de zbor, îi vor transmite coordonatele locației accidentului și vor lucra în teren diverse scenarii de intervenție în comun și salvare cu suport aero. În fiecare zi elicopterul va acționa în câte unul sau două masive montane, fiind planificate recunoașteri în zonă și exerciții în masivele Țarcu, Cerna, Mehedinți, Retezat, Vâlcan și Parâng”, transmit reprezentanții Salvamont România. Potrivit acestora, prin exercițiile desfășurate se încearcă acoperirea unei suprafețe cât mai mari din zona de responsabilitate a Punctului de Operare Aeromedical Caransebeș, prima structură de acest gen înființată la nivel național.