Detectivii urbani. Elevii din Reșița descoperă monumentele și obiectivele de patrimoniu din zona centrală a orașului [FOTO]

 

Primul atelier din seria „Detectivii urbani” – proiect derulat de Asociația „De-a Arhitectura” în parteneriat cu Primăria Reșița – s-a desfășurat în acest weekend. Protagoniști au fost elevi de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița.

 

Ce este un monument istoric? Care este specificul zonei și memoria locului? De ce să prețuim și să păstrăm patrimoniul construit al unui oraș? Ce moștenire lăsăm urmașilor? – Acestea sunt doar o parte dintre provocările pe care arhitectele Brîndușa Havași, Nicoleta Postolache și Alexandra Matei de la Asociația „De-a Arhitectura” le-au lansat elevilor de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița care, însoțiți de profesorul Leontin Prodan, au îmbrăcat, sâmbătă, 14 mai,  timp de câteva ore, haina de detectivi în căutarea monumentelor și obiectivelor de patrimoniu din zona centrală a municipiului. Activitatea a avut loc în cadrul primului atelier din seria „Detectivii urbani”, dedicat elevilor din Reșița cu vârste între 9 și 12 ani.

 

„La finalul explorării s-au adunat zece astfel de obiective de diferite categorii – monumente de artă, arhitectură și de tehnică industrială – pe care tinerii le-au cercetat cu atenție, au căutat plăcuțele care descriu statutul lor, și-au imaginat cum unele dintre acestea ar putea deveni mai atractive pentru locuitorii orașului în general și pentru copii în special. Ne bucurăm să aflăm că propunerile copiilor de amenajare a funicularului vor ajunge și pe masa autorităților”, a transmis dr. arh. Brîndușa Havași, după primul atelier desfășurat în zona centrală a Reșiței.

 

 

„Cei mici au avut idei foarte interesante și îndrăznețe! Le mulțumim participanților și vă așteptăm la atelierele viitoare dedicate copiilor. Acestea vor avea loc în zilele de 21 și 28 mai. Înscrierea unui grup de elevi se face de către cadrul didactic, aici: https://portal.de-a-arhitectura.ro/main/events”, precizează reprezentanții Primăriei Reșița. Atelierul „Detectivii urbani” este gratuit costurile fiind suportate de Primăria Reșița.

 

 

Sursa foto: facebook de-a arhitectura

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite