Incursiune în istoria locomotivelor Reșiței, prin intermediul fotografiilor și al documentelor din Arhivele Naționale

 

La Reșița continuă seria evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României. Pe agenda zilei de astăzi se regăsesc două expoziții tematice. 

 

Reșițenii pasionați de istoria tehnică a Reșiței sunt așteptați, astăzi, 17 mai, la Galeria Direcției Județene pentru Cultură și la Muzeul Banatului Montan, unde vor fi prezentate două expoziții inedite de documente și fotografii documentare având drept temă locomotivele Reșiței.

 

Galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, situată în Piața 1 Decembrie 1918, va găzdui, cu începere de la ora 12.00, deschiderea expoziției documentare „150 de ani de la fabricarea la Reșița a primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României, 1872 – 2022”. Expoziția este realizată cu sprijinul Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin. Expoziția va putea fi vizitată până pe 31 mai.

 

La ora 18.00, la Muzeul Banatului Montan, va avea loc vernisajul expoziției fotodocumentare „Locomotivele Reșiței”, autor Michael Românu. Expoziția conține fotografii de autor realizate în perioada 2008-2009 și reproduceri după fotografii documentare ale celor 16 locomotive cu abur expuse în muzeul în aer liber din Triaj. „Expoziția urmează un criteriu simplu de expunere – cronologia fabricaţiei pe serii (tipuri tehnologice) de producţie – atât pentru cele 13 locomotive fabricate la Reşiţa, cât şi pentru celelalte trei exponate, fabricate la Viena (StEG), Germania (Henschel, Kassel), Budapesta (MÁVAG). Fotografiile se constituie într-o prezentare cu caracter documentar, bazată pe imagini realizate anterior celor două intervenţii tehnice de conservare a exponatelor (2011 – 2012; 2018), respectiv, clasării lor în categoria Tezaur, prin Ordinul 2218/04.04.2014 emis de Ministerul Culturii”, explică directorul interimar al Muzeul Banatului Montan, Livia Magina. Expoziția este realizată cu sprijinul Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și al revistei „Reflex”.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available