Dezbatere publică pentru toți benefică! Pentru locuitorii din Margina și Lend, pentru Primăria Reșița, dar și pentru… Poliția care ar fi cazul să-și facă treaba!

Un adevărat scandal a mocnit câteva săptămâni pe rețelele de socializare după ce la urechile oamenilor din cartierele reșițene Lend și Margina a ajuns vestea că mai mulți locatari ai căminelor din Mociur ar urma să fie relocați în zonă. La dezbaterea publică toată lumea s-a lămurit: locuitorii din Margina și Lend sunt supărați pe Poliție, nu pe Primărie.

Oamenii strigau cu tărie și arătau către Primăria Reșița că nu îi protejează, iar primarului îi era greu să înțeleagă nemulțumirea oamenilor, care nu au avut răbdare nici să asculte măcar prezentarea proiectului, la dezbaterea publică organizată și găzduită ieri de către municipalitate.

Cheia calmării reșițenilor pare să fi fost acea prevedere din Regulament care stipula că „reșițenii din Zonele Urbane Marginalizate (ZUM) vor fi relocați, pentru a fi integrați social, dar și dispersați, în Zonele Urbane Funcționale (ZUF) pe lângă care sunt”. Iar primarul Ioan Popa le-a explicat că cei din ZUM Mociur vor rămâne în zonă, nici vorbă să ajungă prin Stavila sau Lend.

„În aceste blocuri stau foarte mulți infractori. Știu acest lucru pentru că toată ziua mă confrunt cu ei. Zilnic ne confruntăm cu oamenii din zona respectivă, firma mea a fost devastată de acești oameni. Acum două zile au aruncat cu toporul după un om al meu. Acesta este mediul de acolo! Vreți să ne aduceți în zonă acest mediu infracțional? Asta ne doare!”, a strigat cu tărie primarului Ioan Popa un reșițean cunoscut pentru pasiunea sa pentru retromobile, Silviu Lăzărescu.

Apoi poveștile au tot curs, de la diverși reșițeni, care explicau cum fenomenul infracțional este în permanentă creștere, sub ochii polițiștilor care, spre nemulțumirea oamenilor, trec tot mai rar prin cartierele mărginașe ale municipiului. Așa se ajunge la violuri, la accidente rutiere și la sute de furturi. Oamenii spun că rromii din zonă speculează legea și îi trimit pe minori la furat, pentru a scăpa de pușcărie. Situație care arată cu degetul și spre felul în care Poliția își face treaba, căci minorii nu pot fi trimiși la penitenciar, dar pot fi condamnați și sunt centre speciale pentru minori (unul chiar la Buziaș), unde acești minori infractori sunt reeducați și reintegrați social.

Ioan Popa: „Transformăm o zonă industrială abandonată într-o zonă civilizată”

„Sunt foarte bucuros că avem dezbateri, eu le doresc! În ultimii trei ani, am mai avut câteva PUZ-uri în discuții și au fost puține persoane la dezbateri. Astăzi am avut parte de o dezbatere care le-a acoperit pe toate celelalte dinainte, când nu a fost nimeni.

A fost foarte multă lume, sala a fost aproape neîncăpătoare, dar totuși suficientă ca fiecare reșițean care a dorit să-și poată spună părerea. Oamenii sunt preocupați și îi înțeleg, sunt preocupați de zona în care locuiesc, de vecinătatea lor, de copiii lor, de siguranța lor personală. I-am asigurat astăzi că vom reloca oamenii din zonele marginalizate în zonele funcționale ale lor, deci nu vom face permutări între zone!

Cetățenii din Moara Juracek vor fi primii relocați, probabil în apartamentele sociale pe care le facem în zonă, dar din 8 hectare jumătate, cât avem acolo, partea de locuire socială va reprezenta maxim 4,8-4,9%. Vom face și locuințe pentru tineri, vom face și locuri de joacă, terenuri de tenis, parcări. Transformăm o zonă industrială abandonată într-o zonă civilizată”, a precizat la finalul dezbaterii primarul Ioan Popa.

Edilul-șef a subliniat că municipalitatea a cumpărat peste 8 hectare de teren industrial degradat de la TMK tocmai pentru a schimba înfățișarea orașului, pentru a-l transforma în parcuri, locuri de joacă și alte zone urbane demne de Mileniul III.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite