Dispoziție a ministrului Vela. Printre vizați, prefectul Gâfu. „Să raporteze zilnic tot!”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat azi, 11 iulie, că toate instituţiile cu atribuţii de control şi verificare vor fi în teren, în contextul pandemiei de COVID-19. Iar prefecţii, inclusiv Cristian Gâfu de la Caraș-Severin, vor trebui să raporteze zilnic tot!

Aflat la Deva, ministrul Vela a spus azi că prefecţii vor trebui să raporteze zilnic ceea ce se întâmplă în teren, menţionând, totodată, să autorităţile locale şi judeţene au un rol important în reducerea numărului de cazuri de noi infectări cu COVID-19.

„Am dispus, încă de ieri (vineri, n.r.), ca prefecţii să raporteze zilnic tot ceea ce se întâmplă la nivel judeţean, în acelaşi timp să fie în teren, să facă apel la presa judeţeană de a participa la aceste controale pentru că, în mod esenţial, este importantă comunicarea publică. În acelaşi timp, prefecţii au şi acest atribut de a coordona, la nivelul judeţelor, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi pot să le convoace în fiecare zi pentru a analiza în mod operativ, real şi eficient, situaţia la nivelul fiecărui judeţ. Pot fi judeţe care stagnează, care înregistrează o creştere sau o scădere a cazurilor, şi în urma implicării autorităţilor judeţene, că sunt primari, consiliul judeţean sau prefectura, toate forţele trebuie să concure la acest efort naţional de a salva sănătatea populaţiei. Cel mai important este să salvăm vieţile”, a spus Vela, citat de Agerpres.

Ministrul a mai declarat că se bazează pe angajaţii Ministerului de Interne în aplicarea legii, precizând însă că are încredere în faptul că cetăţenii vor fi responsabili şi că numărul de cazuri nu va mai creşte foarte mult.

„Cei care nu respectă legea, fie că sunt operatori economici, magazine, supermarketuri, cluburi, terase, trebuie să ştie că Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu alte instituţii, direcţiile de sănătate publică, direcţiile sanitar-veterinare, oficiile pentru protecţia consumatorului, ITM-urile, toată zona de control şi de verificare va fi în teren. (…) Toţi vom fi atenţi în această perioadă, există un plan de măsuri (…), toate forţele sunt în teren şi vom fi atenţi ca cei care nu respectă regulile să fie sancţionaţi. Din păcate, sunt şi asemenea oameni care nu respectă regulile, dar, din fericire, majoritatea, 80-85% dintre cetăţeni respectă, sunt atenţi şi analizează, cântăresc fiecare acţiune, fiecare măsură pe care o pot respecta şi aplica”, a spus Marcel Vela.

Întrebat despre o posibilă redeschidere a restaurantelor pe 15 iulie, ministrul Afacerilor Interne a arătat că n-ar fi exclus, dacă „printr-o minune” ar scădea într-un „mod evident” numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus. „Dar cum această minune depinde de fiecare dintre noi, avem posibilitatea împreună să facem minuni”, a conchis Marcel Vela.

Un nou record național negativ!

Raportarea Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, cu situația înregistrată azi la ora 9, arată o creștere a numărului de cazuri din județ de la 124 ieri la 125 azi. Pe când raportarea Grupului de Comunicare Strategică plasează județul nostru la „cota 126”, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au mai fost identificați 2 noi bolnavi cu COVID-19. Astfel, în ultimele două săptămâni, 14 cărășeni au fost depistați ca fiind infectați cu noul coronavirus. Potrivit DSP, pe lângă tânăra din Nicolinț care a refuzat internarea, alegând izolarea la domiciliu, a mai apărut un caz similar: o persoană din Bocșa, care s-a pus și ea în autoizolare acasă.

Pe plan național, s-a stabilit un nou record al numărului de cazuri COVID-19 apărute în ultimele 24 de ore: 698! Specialiștii spun că această creștere a numărului de infectați cu SARS-CoV-2 face parte din primul val al pandemiei, acum aflându-ne pe a doua culme a acestuia. Dar se pare că încă nu am ajuns la vârful ei!

Controale, controale, controale

Printr-un nou comunicat de presă, remis chiar azi de către Instituția Prefectului Caraș-Severin, suntem informați că „s-a constatat că în centrele comerciale, mijloacele de transport, precum şi în alte locuri aglomerate cu spaţiu închis sau semi-deschis, un procent semnificativ al cetăţenilor nu poartă corect mijloacele de protecţie facială. Astfel, se supune atenţiei faptul că purtatul în mod corespunzător al mijloacelor de protecţie facială, acoperind concomitent nasul şi gura, are un rol determinant în prevenirea răspândirii virusului, iar nerespectarea acestei reguli anulează această măsură preventivă. Reprezentanţilor tuturor supermarketurilor, magazinelor, operatorilor de transport persoane, pieţelor închise sau semi-deschise, precum şi  ai tuturor agenţilor economici care desfăşoară activităţi publice în spaţii închise sau semi-deschise, li se supune atenţiei că este datoria lor să se asigure, prin intermediul personalului care activează în locaţiile respective, că toţi cetăţenii care le calcă pragul poartă în mod corect mijloacele de protecţie facială, mai exact faptul că  aceştia au concomitent nasul şi gura acoperite. Totodată, se impune respectarea riguroasă a tuturor normelor de protecţie sanitară şi de distanţare socială la terase, restaurante, piscine, cluburi, spaţii de joacă, parcuri, benzinării, hoteluri, târguri, precum şi în alte locuri aglomerate”.

Echipele mixte de control coordonate de Instituţia Prefectului vor efectua controale riguroase pentru verificarea aplicării acestor măsuri, iar „toleranţa autorităţilor statului în aceste speţe este zero. De asemenea, prefectul Cristian Gâfu solicită reprezentanţilor diferitelor mişcări religioase din judeţul nostru, dar şi credincioşilor care participă la reuniunile  specifice, să respecte măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare socială pe întreg parcursul evenimentelor respective. Purtatul în mod corespunzător al mijloacelor de protecţie facială este imperativ în cadrul acestor întruniri”.

Prefectul Cristian Gâfu îndeamnă cetăţenii să nu-şi neglijeze nevoile spirituale, dar în acelaşi timp le solicită să nu uite nici de pericolele la care suntem expuşi pe partea biologică şi să respecte absolut toate măsurile de prevenţie, „atât pentru propria lor siguranţă, cât şi pentru a altor semeni”, mai precizează Biroul de presă al Prefecturii cărășene.

 

Sursă foto: arhivă FB Instituția Prefectului Caraș-Severin

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite