Documentele cărășenilor, în pericol! Depozitele Arhivelor Naționale se află în clădiri dărăpănate, vechi de peste 70 de ani

 

Documentele gestionate de Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale – aproximativ 5.000 de metri liniari – sunt depozitate în condiții improprii, în imobile care nu îndeplinesc condițiile minime obligatorii. Problema sediului instituției, aflat în incinta fostei Unități Militare 01753 din Caransebeș, a fost abordată în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ce s-a desfășurat ieri, 23 ianuarie.

 

Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, instituție aflată în subordinea Arhivelor Naţionale ale României, cu suport logistic şi financiar asigurat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Caraş-Severin, funcționează din 2008 în nouă clădiri, aflate pe o suprafață de două hectare, ce au aparținut fostei Unități Militare (UM) 01753 Caransebeş. Instituția gestionează aproximativ 5.000 de metri liniari de documente – acte oficiale şi particulare, manuscrise, planuri, schiţe, hărţi și altele – depozitate în spații care, cu mici excepții, nu au fost renovate niciodată. „În prezent, șapte clădiri sunt utilizate efectiv, iar două nu sunt folosite. Ţinând cont că de la încetarea activităţii fostei UM 01753 Caransebeş au trecut 20 de ani și că în această perioadă, atât acoperişurile, cât şi tâmplăria, zugrăvelile interioare şi exterioare s-au deteriorat, este necesară o urgentă intervenţie la clădiri”, precizează șeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Laurențiu Roșu, în raportul prezentat în cadrul Colegiului Prefectural.

 

Demersuri pentru reabilitarea imobilelor fostei unități militare din Caransebeș au existat încă de acum 15 ani, inițiate imediat după finalizarea mutării documentelor Arhivelor Naționale, însă acestea au rămas, în mare parte, la stadiul de proiect. Astfel, în perioada 2008 – 2009 a fost demarat, cu sprijinul IPJ Caraș-Severin, care are în responsabilitate reabilitarea imobilelor, al Inspectoratului General de Poliţie şi al Arhivelor Naţionale, proiectul pentru modernizarea celor nouă clădiri preluate de la UM 01753 şi a spaţiului perimetral. „Lucrările erau planificate să se desfăşoare pe parcursul a 3 ani. Pentru această lucrare de investiţie în primul an au fost repartizate fondurile pentru obţinerea avizelor/autorizaţiilor necesare şi a fost întocmit proiectul. Ulterior, resursele pentru realizarea efectivă a lucrărilor nu au mai fost repartizate”,  explică Ovidiu Laurențiu Roșu. Acesta precizează că s-a încercat reluarea demersurilor în 2015, pentru reabilitarea a două clădiri, însă investiţia s-a oprit tot la nivel de proiectare.

 

În perioada 2021 – 2022, au fost efectuate o serie de reparaţii curente: reabilitarea în totalitate a corpului utilizat ca punct de control acces şi ca sală de studiu; racordarea la sistemul de canalizare municipal a clădirilor alimentate cu apă menajeră (două la număr); refacerea gardului împrejmuitor; înlocuirea tâmplăriei de la uşi şi geamuri la o clădire și parțial la alte două; înlocuirea acoperişurilor la două clădiri și reparaţii la sobele de teracotă din două birouri.

 

„Cu toate lucrările de reparaţii curente efectuate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin în perioada 2021 – 2022, problemele cu care ne confruntăm, datorită stării imobilelor, au consecinţe atât asupra depozitării documentelor, a condiţiilor de lucru pentru personal, în birouri şi în depozite, cât şi asupra spaţiilor pentru lucrul cu publicul”, atrage atenția șeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale. De altfel, toate aceste probleme sunt detaliate în raport: birouri încălzite cu teracote cu lemne, cu coşuri de fum vechi; depozite de documente şi publicaţii neîncălzite şi neclimatizate, ceea ce are ca şi consecinţă neasigurarea parametrilor minimali de temperatură şi de umiditate; clădiri; tavane cu tencuiala prăbușită, fapt ce a dus la afectarea documentelor; lipsa electricității în unele clădiri.

 

„Lipsa condiţiilor de păstrare din depozite pentru documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României are consecinţe atât pentru cantitatea de 4.827 metri liniari pe care o gestionăm în prezent, dar şi pentru cea de circa 3.000 metri liniari de documente cu valoare istorică păstrate la creatorii şi deţinătorii din judeţul Caraş-Severin care îndeplinesc termenele de păstrare pentru a fi preluate în depozitele Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale şi pe care nu o putem prelua din cauza condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţia. Important de precizat este şi faptul că Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale nu are posibilitatea să preia nici documentele cu valoare istorică şi ştiinţifică create de către societăţile în faliment”, a explicat directorul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Laurențiu Roșu. În concluzie, spune acesta, „rezolvarea problemelor legate de starea clădirilor este direct legată de posibilitatea asigurării condiţiilor pentru păstrarea şi conservarea documentelor, care va permite ca Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale să preia documentele al căror termen este deja depăşit, aflate în păstrarea primăriilor, instituţiilor de nivel judeţean, a şcolilor, a judecătoriilor, a notarilor publici sau a societăţilor în faliment”.

 

foto-simbol

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available