Domeniul schiabil Semenic, frânat de proceduri. Primarul Ioan Popa: „Este îngrozitor de greu, îngrozitor de lent…”

Hotărârea de Guvern privind realizarea unui schimb de terenuri între Primăria Reșița și Romsilva, necesară derulării proiectului de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia, va fi dată, cel mai devreme, în această vară. Primarul Ioan Popa este nemulțumit de procedurile greoaie care au generat întârzieri uriașe.

„În mai-iunie se împlinesc, deja, trei ani de când am demarat acest proiect. Este îngrozitor de greu, îngrozitor de lent, dar acestea sunt procedurile, noi ni le-am făcut cu mâna noastră. În timp ce austriecii ne taie pădurile în România, noi mergem să schiem la ei în Austria. Și aflăm că la noi, în România, este foarte complicat să faci un domeniu schiabil. E ușor hilar. Noi schiem la ei și ei taie păduri la noi”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.

Edilul a explicat și unde s-a împotmolit, din cauza procedurilor, proiectul prin care Muntele Semenic va fi transformat într-o zonă de agrement „all seasons”: „Ministerul Apelor și Pădurilor, care trebuia să facă proiectul de Hotărâre de Guvern, l-a făcut, l-a dat la avizatori încă din iulie-august anul trecut. La acea vreme, Ministerul Mediului a solicitat ca, înainte de a intra proiectul de hotărâre, să facem procedura de evaluare adecvată de mediu și Planul Urbanistic Zonal pentru că, spuneau ei, dacă trece Hotărârea de Guvern, defrișați 25 de hectare și după aceea, în evaluarea de mediu, poate se constată că nu e oportună investiția și rămâne pădurea tăiată. Eu pot să înțeleg lucrul acesta. Procedura de evaluare și PUZ-ul sunt, la ora aceasta, la Agenția pentru Protecția Mediului, în dezbatere. După ce avem finalizată această procedură, mergem din nou cu Hotărârea de Guvern. Estimarea mea este că în mai-iunie se va întâmpla acest lucru”.

„Aventura” acestui proiect prin hățișurile birocrației a început în 2017, când Consiliul Județean Caraș-Severin și primăriile Reșița și Văliug au încheiat un acord de cooperare necesar pentru obținerea unei finanțări prin Masterplanul investițiilor în turism întocmit și aprobat de Guvern. Abia spre sfârșitul anului 2018, Ministerul Turismului a dat avizul favorabil pentru studiul de fezabilitate al proiectului, iar următorul pas, și ultimul, este tocmai această Hotărâre de Guvern pentru aprobarea schimbului de terenuri între Romsilava și Primăria Reșița.

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia are o valoare de peste 40 de milioane de euro și prevede, pe lângă realizarea unui domeniu schiabil cu aproape nouă kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă, și amenjarea unor facilități de agrement „all seasons”: parc de aventură, centru de sport nautic, parc acvatic, trasee de drumeții și altele.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite