Domeniul schiabil Semenic, în linie dreaptă! Primăria Reșița a finalizat Raportul de mediu

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale edilului Ioan Popa, Dezvoltarea zonei turistice Semenic, este la un pas de a ajunge pe masa Guvernului. Raportul de mediu pentru PUZ a fost finalizat și va intra în dezbatere publică. Proiectul este de importanță națională, fiind inclus în Programul de dezvoltare a turismului montan „Superschi în Carpați”.

Schimb de terenuri. Primăria Reșița împădurește 25 de hectare

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Raportul de mediu, necesar pentru fundamentarea emiterii avizului de mediu, sunt documentele „cheie” cu care Primăria Reșița poate obține, în sfârșit, Hotărârea de Guvern privind realizarea unui schimb de terenuri cu Romsilva, fără de care proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic nu ar putea fi realizat.

Proiectul este unul de amploare și vizează folosirea potențialului masivului Semenic și al Lacului Gozna prin dezvoltarea unei infrastructuri de agrement „all season”, pe o suprafață de aproape 26 de hectare. Numai că cea mai mare parte din această suprafață, respectiv 23 de hectare, reprezintă fond forestier și aparține Romsilva, iar Primăria Reșița a fost nevoită să bifeze un șir ce părea nesfârșit de proceduri pentru a realiza, în cele din urmă, schimbul de terenuri.

Această suprafață de fond forestier „urmează să fie scoasă și compensată, conform prevederilor legale, printr-un schimb de terenuri între Romsilva și UAT Reșița. Din totalul de 23 de hectare, suprafața de 22,5 hectare va necesita defrișare. (…) Pentru compensarea pierderii de habitate forestiere (făgete), titularul de PUZ (Primăria Reșița, n. red.) propune împădurirea unei suprafețe mai mari, de 25,3 hectare, pe un teren pe care îl cedează la schimb cu statul român, prin Romsilva”, se precizează în Raportul de mediu întocmit, pentru Primăria Reșița, de către de Centrul de Resurse pentru Mediu.

Paradis turistic

Pe terenul ce va fi luat de la Romsilva va fi amenajat un adevărat paradis turistic cu: două pârtii de schi, Franzdorf și Adolf Zangl, în lungime totală de 8 km, cu stații meteo pentru citirea vitezei și a direcției vântului; telegondolă cu lungime totală de aproape 4 km și diferență de nivel de peste 700 de metri; instalație de zăpadă artificială cu captare de apă din zona de izvoare a pârâului Gozna și lac de acumulare la cota 1.370 metri, pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munților, precum și o serie de construcții anexe, printre care un centru Salvamont cu punct de prim ajutor sau un centru de închiriere de materiale sportive.

De asemenea, turiștii vor avea la dispoziție și spații de servicii (restaurante, magazine de suveniruri, cu produse specifice turismului montan), în zona de plecare a telegondolei, în Văliug, unde vor fi amenajate și parcări, dar și în zona stației intermediare de pe traseul acesteia, o „belvedere” atât pentru schiori, cât și pentru pasionații de drumeții montane, precum și în cea de sosire, pe Semenic. Aici vor fi disponibile și locuri de parcare, pentru turiștii veniți pe munte pentru drumeții sau pentru mountain byke.

Impact? Minim asupra mediului, major asupra economiei zonei!

În același Raport de mediu, ce poate fi consultat pe pagina web a Primăriei Reșița și care va fi dezbătut public pe 15 iunie, se precizează că proiectul nu va afecta biodiversitatea zonei: „Singura activitate cu impact este extragerea vegetației arboricole de pe suprafețele de pădure în scopul realizării pârtiilor de schi și a telegondolei. După executarea lucrărilor, sistemul se va adapta și se va reechilibra în noua formă. Ca urmare, prin aplicarea PUZ-ului, pe termen lung nu se va afecta biodiversitatea și nu se va deranja echilibrul ecosistemelor forestire”.

În schimb, va influența în bine starea economică și socială a zonei montane Semenic ce include satele de vacanță Văliug, Gărâna, Brebu Nou, și stațiunile Crivaia, Semenic și Trei Ape, și care oferă, în prezent, servicii turistice mult sub potențial. „În lipsa implementării planului, zona va rămâne în aceeași stare de subdezvoltare economică, fără posibilități de dezvoltare a potențialului turistic și fără perspectivele ce se întrevăd și care o pot transforma într-o stațiune montană multipolară, modernă, la standarde înalte”, concluzionează autorii Raportului de mediu.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite