Două orașe cărășene, fără puncte de prim ajutor pentru persoanele doborâte de caniculă

 

În majoritatea orașelor din Caraș-Severin, autoritățile locale au înființat puncte de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă. Momentan există însă și două excepții: la Caransebeș și Oțelu Roșu.

 

Pe fondul temperaturilor tot mai ridicate din aceste zile pentru care meteorologii au emis coduri galben și portocaliu de caniculă, în mai multe localități urbane din județ, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Caraș-Severin, au fost amenajate puncte de prim ajutor. „Pe teritoriul județului funcționează puncte de prim ajutor la Reșița, în Parcul Cărășana, în Parcul Tricolorului, acolo unde sunt amenajate corturi. De asemenea, UPU și camerele de urgență ale Spitalului Județean din Reșița din toate cele trei staționare au atribuții de intervenție în cazul în care există persoane afectate de caniculă. La Moldova Nouă puncte de prim ajutor funcționează în incinta Magazinului Imperial, în zona pieșei agroalimentare, precum și într-o altă locație a acestui magazin, în supermarketul Imperial. La Oravița puncte de prim ajutor pot fi găsite în zona gării, cât și în holul primăriei. În Anina, există un punct de prim ajutor în Centrul civic.”, se arată într-un comunicat al DSP Caraș-Severin.

 

Potrivit aceleiași surse, în două orașe încă nu există astfel de puncte de prim ajutor funcționale: „La Oțelu Roșu sunt în curs de amenajare aceste puncte, alături de Caransebeș, care nu are încă, dar recomandăm să fie cât mai repede înființate asemenea puncte.”

 

CITEȘTE ȘI: Weekend cu 40 de grade la umbră în Caraș-Severin

 

Punctele de prim ajutor, precizează cei de la DSP, sunt destinate asigurării unor zone de răcoare, dotate cu apă potabilă, cu posibilități ca persoana să se poată întinde pentru o perioadă și, de asemenea, cu posibilități de măsurare a pulsului și tensiunii arteriale. „La nevoie, personalul medico-sanitar al Direcției de Sănătate Publică va contribui și acesta cu asistență medicală, acolo unde punctele de prim ajutor nu sunt amenajate în unități spitalicești. De asemenea, Serviciul Județean de Ambulanță va lucra cu efective suplimentate pentru a putea oferi prim ajutor în cazul unor urgențe generate de expunerea la temperaturi ridicate.”, dau asigurări reprezentanții DSP.

 

Ținând cont de temperaturile ridicate, cu precădere între orele 11 și 18, aceștia recomandă o conduită adecvată: Evitați îmbrăcămintea în culori închise, sunt de preferat hainele ușoare, de in sau pânză, care să permită o ventilație corespunzătoare, purtați pe cap o pălărie de soare sau o șapcă și evitați să mergeți mai mult decât e nevoie prin soare. Consumați fructe proaspete, hidratante, cum ar fi pepenele verde sau galben, alegeți mâncăruri ușoare, fără grăsimi animale concentrate. Un pahar de iaurt oferă aceeași hidratare ca un pahar cu apă, așadar se recomandă astfel de băuturi. Evitați pe cât posibil consumul ridicat de cafea sau băuturi acidulate care conțin cofeină, energizantele saul alcoolul. Trebuie să consumați jumătate sau chiar un litru de apă, fără a aștepta să apară senzația de sete. Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura depășește 35 de grade. Faceți dușuri călduțe, fără să vă ștergeți ulterior, pentru o optimă răcorire.

 

„Celor care coordonează lucrări în aer liber le recomandăm să-și ajusteze programul și condițiile de lucru, așa încât lucrătorii să nu fie expuși foatre mult la temperaturi ridicate. De asemenea, angajatorii trebuie să furnizeze apa potabilă atunci când temperaturile exterioare depășesc 35 de grade.”, mai transmit reprezentanții DSP.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available