În curtea Staționarului I al SJUR va fi amenajat un spital modular pentru pacienții COVID-19. Locul ales este un teren concesionat în 2006 unei firme private care, în toți acești ani, nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.
Consilierii județeni au aprobat, astăzi, în regim de urgență, denunțarea unilaterală a unui contract încheiat în urmă cu 14 ani, prin care un teren de peste 1.700 de metri pătrați din curtea Staționarului I al Spitalului Județean de Urgență Reșița fusese concesionat unei societăți comerciale. Conform contractului, firma respectivă, care în acești ani și-a schimbat de câteva ori administratorii, trebuia să ridice o construcție pe acel teren, lucru care nu s-a întâmplat. În ciuda neîndeplinirii obligațiilor contractuale, concesiunea nu a fost anulată. Până acum, când, după o vizită făcută la spital, noul președinte al Consiliului Județean, Romeo Dunca, a solicitat deblocarea terenului pentru derularea unui proiect cu finanțare europeană în cadrul apelului „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Crearea unor capabilități medicale mobile/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/spitale modulare/containere de logistică medicală”, derulat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. SJUR tocmai a fost introdus de Guvern, la solicitarea ministrului Marcel Vela, pe lista potențialilor beneficiari ai acestui apel de proiecte.
„Avem posibilitatea să accesăm bani frumoși de la Uniunea Europeană și nu aveam teren. Am fost la Spitalul Județean, am văzut terenul, dar mi s-a spus că locul este blocat. Am găsit însă soluția și aș putea chiar să mulțumesc celor care l-au ținut blocat atâția ani, pentru că îl avem acum la dispoziție. Noi pe acest teren vom monta un spital mobil pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19. Este important nu doar pentru că vom putea gestiona mai bine situația COVID-19, ci și pentru că acest spital modular este binevenit pentru ridicarea gradului de confort al pacienților”, a declarat președintele CJ Caraș-Severin.
Referitor la motivele pentru care contractul de concesiune nu a fost reziliat până acum deși clauzele permiteau acest lucru, Romeo Dunca a fost cât se poate de categoric: „Răspunsul este clar și simplu dacă vedeți cine este administratorul societății respective și ce asociați are. Este vorba despre un interes direct al unor persoane care au avut funcții de conducere aici (în Consiliul Județean, n.r.). (…) Administrator actual este fiul doamnei Berecz (Gabriela Berecz, consilier județean din partea PMP, n.r.) care este, totodată, și acționar în firma domnului Ionuț Popovici (președinte PMP Caraș-Severin și fost vicepreședinte al CJ, n.r.), Number One”. Romeo Dunca a mai precizat că singura obligație din contractul respectiv care a fost respectată este plata redevenței: 13.000 de lei pe an și care, în ultimii ani, a fost făcută cash.
Noul președinte al CJ a evaluat și stadiul proiectelor europene de reabilitare a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență și a luat o decizie radicală. Staționarul III, un imobil cu o vechime de peste 65 de ani, aflat în stare avansată de degradare, în care funcționează secțiile Pneulmoftiziologie și Boli Infecţioase, va fi demolat!
„Staționarul III vom încerca să îl scoatem de la finanțarea europeană, deoarece nu investim bani europeni într-o construcție care este în picioare din anii `50, pentru că se știe că oriunde în lume un spital are un număr de ani în care poate funcționa. Practic, renunțăm la o investiție care nu este oportună și vom face acest spital mobil care aduce mult mai mult sistemului medical din județ decât a investi bani pentru a curăța mizeria. Bacteriile au intrat în cărămidă, cine naiba a pomenit să iei bani europeni pentru a curăța tencuiala de pe un spital TBC, de boli infecțioase care are 70 de ani? Este o prostie!”, a declarat Romeo Dunca. Întrebat ce planuri are pentru acea clădire, Romeo Dunca a fost tranșant: „Ce să faci cu spital plin de bacterii? Nu e destul câți oameni mor deja în spitale? Îl dărâmăm și facem un parc acolo sau facem altceva”.