Suntem prezenți și pe

Social

E nevoie urgentă de sânge! La Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, numărul donatorilor a scăzut dramatic

Publicat cu

în

Bolnavii care au nevoie de transfuzii sanguine sunt în pericol. Din cauza epidemiei de COVID-19, tot mai puțini oameni merg să doneze sânge. La Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, numărul donatorilor a scăzut cu 75 la sută.

La Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița este o criză de sânge fără precedent. Dacă într-o zi obișnuită, aici erau colectate în jur de 20 de pungi de sânge, acum abia dacă mai trec pragul centrului 3-5 donatori pe zi. „Niciodată nu am stat bine în ceea ce privește numărul donatorilor. Am fost, mereu, nevoiți să apelăm la bunăvoința semenilor, dar acum este mult mai greu, având în vedere că s-a instituit starea de urgență, iar oamenii sunt sfătuiți să stea în case. Dar oamenii trebuie să știe că, în continuare, este nevoie de sânge. Noi nu ne oprim activitatea. Noi lucrăm, dar pentru a lucra avem nevoie de donatori. Spitalele au, în continuare, pacienți care au nevoie de sânge”, spune Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Reșița.

În această perioadă, pentru siguranța donatorilor, Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița a luat măsuri suplimentare de prevenție: au fost suplimentate dispozitivele cu dezinfectanți, la intrare au fost puse preșuri cu clor, iar donatorii primesc botoșei și mască de protecție. De asemenea, donatorii trebuie să completeze un chestionar pe propria răspundere. Pot dona persoanele care au peste 18 ani și care nu au călătorit în străinătate în ultima lună, nu au suferit recent intervenții chirurgicale sau dentare și nici nu au fost sub tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, leucemie, diabet, pancreatită, sifilis sau epilepsie.

În spitalele din Caraş-Severin este nevoie de sânge pentru toate grupele, așa că directorului Centrului de Transfuzie Sanguină face un apel „către cetățenii Reșiței și ai județului să vină să doneze sânge. Se știe, sângele nu îl putem achiziționa din nicio farmacie. E nevoie de donatori. O pungă de sânge poate salva două-trei vieți”.

Și secretarul de stat Raed Arafat a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, un apel către salvatorii de vieți: „Rugăm salvatorii de vieți, donatorii de sânge să-și continue activitatea. Altfel s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge și nu vor găsi acest produs extrem de important. (…) Chiar dacă suntem în situația în care ne aflăm la acest moment, restul patologiilor, restul bolilor continuă să existe și e nevoie de sânge, e nevoie de produse sanguine și e nevoie de salvatorii de vieți care sunt, de fapt, donatorii de sânge, care merg și donează periodic la centrele de sânge”.

 

Explicație foto: Vineri, 27 martie, studenți din cadrul Ligii Studenților din Universitatea Eftimie Murgu Reșița au răspuns prezent la apelul lansat de conducerea UEMR, venind în sprijinul semenilor care, pentru a rămâne în viață, au nevoie de sânge.

Facebook Comments
Continuați
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ne găsești și pe

Reclamă
Administrație2 ore în urmă

Stația de oxigen de la Staționarul 3 al SJUR va fi repusă în funcțiune. Consiliul Județean a alocat sumele necesare

Sănătate6 ore în urmă

12 posturi de medici scoase la concurs în Reșița. S-au înscris doar 7 candidați, dintre care 5 medici rezidenți. Nu se găsesc soluții pentru Terapia Intensivă!

Actualitate8 ore în urmă

UPDATE. Se întrerupe furnizarea apei potabile în zona Pecinișca din Băile Herculane. Și în cartierul Poiana Golului dn Reșița

Actualitate12 ore în urmă

UPDATE. Un nou focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Numărul focarelor s-a dublat, în ultima lună, în Caraș-Severin

Actualitate23 de ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utileo zi în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitateo zi în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitateo zi în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrațieo zi în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitateo zi în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Cele mai citite